Смолянските езера почерняха от раци-рибарите в паника

Смолянски езера почерняха от раци. От началото на месеца езерата „Рибката" и „Милушевия гьол" са буквално нападнати от нетипичните водни обитатели. Рибарите са в паника, защото не могат на спокойствие да ловят риба. И на дъно, и на плувка – резултатът е един - раците кълват един след  друг, примамени, както и от стръвта на куката, така и от блясъка на плувките.
 
Раците в двата родопски водоема се появиха преди 2 години, след като бяха пуснати от рибари, уловили ги в пловдивски водоеми. Никой тогава не е предполагал, че популацията им ще се развие толкова бързо и ще достигне опасни за езерото размери. Раците се хранят с риба и ако не бъдат овладян броят им е напълно вероятно догодина те да останат единствени обитатели.
 
Напълно възможно е раците да напуснат езерата, чрез реките, които излизат от тях и по този начин да достигнат Черна и Арда, където ще предизвикат катастрофа със запасите от риба. Рибари обмислят акция със специални капани за раци, с които да намалят популацията им.
 
Никога е езерата край Смолян е нямало раци и изкуственото им заселване може да се окаже проблем. Виновни за инвазията са рибари, които сами започнаха да зарибяват езерата около Смолян, след като в продължение на години държавата изостави тази своя дейност. Риби, предимно каракуди и червеноперки, се внасят от полето. С тях пристигнаха и раците.  
Източник: родопи смолян

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини