Първата "Мис България"

Бранимира Антонова

Последните издания на "Мис България" предизвикаха широки обществени дебати относно качествата на претендентките за титлата и критериите, по които се допускат момичетата до участие в конкурса.

Решихме да посветим днешната статия на първите българки, носителки на престижното отличие. Докато подготвяхме материала останахме силно впечатлени от едно – колко променлив е идеалът за красота и критериите, по които се оценява естетическото съвършенство.

Първата Мис България Люба Йоцова е вече покойничка. Тя е родена през далечната 1907 година на неизвестна дата. На 29 януари 1929 година печели първия конкурс "Мис  България", организиран от столичния вестник "Зора". Интересно е да се отбележи, че инициативата на ежемесечника за създаването на роден конкурс за красота предизвиква вълна от възмущение и отпор. Против подобен род прояви са дори и жените. Именно "Българският женски съюз" пуска следното изявление по темата: "Като че всичката е наред, та остана само тая грижа – да търсим първенство в красотата… Отечеството плаче и стене за честни, работни и сериозни гражданки, а ние си уреждаме зрелища… Каква обида и гавра с морала, добродетелта и дарованието!"

Все пак конкурсът се състои, а регламентът за участие в него е простичък – могат да се явяват само госпожици между 16 и 25 години, неомъжени, български гражданки. За ученички конкурсът е „изрично забранен”. Всяка кандидатка трябва да изпрати в редакцията на площад „Славейков” № 1 биографични данни и три снимки: анфас, профил и цяла фигура. Конкурсът се провежда в края на януари в Градското казино (днешната Столична художествена галерия). Бляскавото събитие събира каймака на българския елит и цвета на родната интелигенция, дошли да видят коя от претендентките ще стане първата Мис България. Титлата печели Люба Йоцова, за която 5-членното жури се произнася, че има "стройна фигура, красива глава и изразителни очи". Нейни подгласнички са Нора Трифонова от Пловдив и Радка Станишева от Кукуш.

Люба е родена във Враца, живее в София. Завършила е френски колеж в Русе, а покрай единия си брат, женен за австрийка и живеещ във Виена, знае и немски език. Февруари месец следващата година Люба замина за Париж, където да представи България в конкурса "Мис Европа". 

Люба Йоцова

По времето на комунизма конкурсът "Мис България" се провежда само веднъж през 1967 година, след което е забранен, тъй като е определен като проводник на негативно западно влияние. За мис тогава е избрана 15-годишната красавица Бранимира Антонова.

На следващата година родената в София млада дама печели и "Мис Фестивал", състоял се в рамките на деветото издание на известния "Световен фестивал на младежта". Журито на конкурса е запленено от гъстата, тъмна коса на нашенката, нейните големи, любопитни очи и невинно излъчване. 

Бранимира Антонова
Източник: http://woman.hotnews.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини