Орфей и Евридика "изплуваха" край Смолянските езера

Театър, музика и танц на открито събра почитателите на легендите със спектакъла „Орфей -вечната легенда за любовта” край едно от Смолянските езера. Театрално-танцувалната постановка върна публиката 3 хиляди години назад, пресъздавайки легендата за любов на Орфей и Евридика, превърнала се в символ на магичната и непреходна Любов. Под въздействието на свещеното питие на траките и тайнствената светлина на огъня от факли да сцената, публиката потъна в драматичната история и трагичната развръзка на историята.

Сценарият и постановката са  на дело на актьора Румен Бечев, режисьор е Емилия Ованесян, а хореографията на Веселина Аргирова. В ролите се вживяха известните актьори Никола Пашов, Димитър Димитров, Атанас Найденов. В постановката участваха младежите от театрална школа „Юлия Огнянова” в Смолян и група по художествена гимнастика към ОДК-Смолян.  

Актьорите пресъздадоха сватбеното тържество на Орфей и Евридика, злощастното ухапването на невестата от пепелянка и мрачното пътешествие на легендарния певец до подземния свят на мъртвите - царството на бог Хадес.

С много драматизъм и тъжна красота актьорите изиграха горещата молитва на певеца на всички времена към Бога, който се смилява над мъката му и пуска душата на нимфата обратно в царството на живите. На мястото, на което Орфей отново я губи, този път за винаги, защото се обръща, за да се увери, че безмълвната сянка на любимата му го следва, избликва вълшебен лековит извор.

Идеята за спектакъла на брега на езерото край хотелски комплекс „Маунтин Лейк”  е на единия от собствениците му Евгений Спиров. „Желанието ни е да съчетаем бизнеса с културата, а замисълът е да изпратим  горещото лято с огъня на Орфей и да  пречистим духа на брега на неговото езеро”,  сподели Спиров и разкри плановете си за нови постановки край водното „огледало” в планината.

За организиране на събитието съдейства и община Смолян, а сред гостите в публиката седнаха кметът Николай Мелемов и областният управител инж.Димитър Кръстанов.

Източник: smolyan.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини