Без златната акция БТК става изцяло частна. Скоро

Да бъде обезсилена т.нар. златна акция на държавата в Българската телекомуникационна компания, трябваше да гласуват на  общо събрание акционерите - мажоритарният собственик на Корпоративна търговска банка (КТБ) Цветан Василев и руската VTB,. Тази акция остана при приватизацията преди 10 г. и даваше право на всяко правителство право на вето върху основни решения в компанията.

Държавата все още уточнява позицията си по отношение на златната си акция в Българската телекомуникационна компания, стана ясно днес. По тази причина неин представител не е бил изпратен да участва в общото събрание на акционерите на компанията. Това заяви за "Капитал Daily" заместник транспортният министър с ресор "Телекоминикации" Георги Тодоров.

Общото събрание на акционерите беше насрочено за 16 септември, но поради липсата на кворум следва  да се проведе на 30 септември.

Никой от акционерите не се е явил за участие в събранието, тъй като държавата все още "уточнява как да формира позицията си" по отношение на златната акция в компанията. Това включва съгласуване с различни заинтересовани ведомства като Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол и Министерския съвет, каза Тодоров. Той все пак уточни, че се надява до втората дата за провеждане на събранието държавата вече да е готова с позиция.

Дневният ред на несъстоялото се общо събрание на акционерите предвиждаше особените права на привилегированата акция на държавата в дружеството да се отменят и да я трансформират в обикновена поименна безналична акция. "Златната" акция дава възможност държавата да блокира евентуална промяна на името на телекома, прекратяване или ограничаване на дейността му, емитиране на нови акции, преобразуване на дружеството по какъвто и да било начин. Например, през 2008 г. държавата се възползва от това право и забрани на компанията да продаде сто свои имота.

Второто решение, което се предвиждаше да бъде гласувано, е под условие, че всички акции на компанията бъдат придобити от мажоритарния й акционер "Вива телеком България". То предвижда името на БТК да бъде сменено от БТК АД на БТК ЕАД.

Третата точка в дневния ред бе за отписването на компанията от регистъра за публичните дружества и други емитенти на ценни книжа, воден от Комисията за финансов надзор.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини