Две момчета спасиха дядо от телефонна измама за близо 6 бона

Томас/вляво/ и Христо - станаха герои на село Бостина

Две 17-годишни момчета от Бостина за няколко часа се превърнаха в герои на селото. Христо Янев – син на известния гайдар Петър Янев, и приятелят му Томас Янев – син на кметския наместник, предотвратиха телефонна измама и спасиха спестяванията на възрастен мъж.

Макар и все още деца, момчетата дадоха пример как трябва да се помага на хората и да не оставаме безучастни към неволите на околните.

Цялата история се разиграла за по-малко от половин час в петък около 17.00 часа. Христо и Томас си приказвали на пейката пред пенсионерския клуб в селото. До тях спряло червено “Рено Сценик” със смолянска регистрация и млад мъж попитал тинейджърите къде се намира детската градина. Младежите веднага предложили да заведат непознатия, за който по-късно разбрали, че се казва Сашо, на 23 години, от Змеица. По път обаче мъжът получил инструкции по телефона отново да отиде на спирката на главния път. “Върнахме се и след малко пристигна бай Тасо (Анастас Манолевски, на 81 години от Бостина – б.а.) и му предаде плик, на който пишеше "Важни документи”, разказаха момчетата. Младежите, като опитни криминалисти, веднага се усъмнили какво толкова важно дава техният съселянин на непознат човек. Още повече, че бай Тасо изглеждал много изплашен и след като предал плика, побързал да си тръгне нагоре към къщата. Христо и Томас изказали своите съмнения на младия куриер, който също се усъмнил, че има нещо гнило в цялата история.

“Пликът беше малък и ако вътре имаше документи, то е трябвало да бъдат сгънати, не бяха формат А 4. Двамата с Томас настоявахме да го отвори”, посочи Христо. Накрая непознатият, въпреки страха си, отворил плика и тримата останали изумени от гледката. “Важните документи” се оказали две големи пачки с банкноти от по 20 и 50 лева. Впоследствие се разбрало, че цялата сума е 5 300 лв., а отделно бай Тасо броил 400 лева за доставката.

Томас веднага се втурнал да догони дядото. “Исках по-бързо да му кажа, че това е грешка, за да не се притеснява и да си вземе парите”, добави единайсетокласникът. Когато го настигнал, бай Тасо разговарял по телефона. “Казах му да се върне и той обясни това на мъжа по телефона, след което му забраниха да се връща. Чух как му заповядаха: “Няма да се връщаш, превозвачът вече е тръгнал”. "Но в същото време куриерът ме чакаше, за да си даде парите на бай Тасо”, продължи с разказа си Томас. За тримата младежи ситуацията станала кристално ясна – извършена е телефонна измама, на която Анастас Манолевски е повярвал, а напълно невинният Сашо е вкаран в играта като техен куриер.

Томас се обадил на баща си и кметът Ангел Янев подал сигнал в полицията. За десетина минути пристигнали кварталният, инспектори от полицията и оперативната група.

През това време измамниците продължили да звънят на куриера на всеки 15 минути, за да разберат къде се намира. Сашо изпълнявал инструкциите на полицията и им докладвал, че е на Рожен, после в Чепеларе, Хвойна и пр. Накрая униформените дали съвет на младежа да им заяви, че в момента правят проверка на автомобила в Бачково и да затвори телефона.

Измамата

Същия ден 81-годишният Анастас Манолевски получил обаждане по телефона, че дъщеря му и съпругът й са блъснали дете при пътно- транспортно произшествие и са убили 10-годишно дете. Схемата, приложена на дядото, е до болка позната. След като няколко часа държали на слушалката възрастния мъж, измамниците поискали солидната сума, за да може близките да бъдат освободени от ареста. Бай Тасо и съпругата му се уловили на въдицата, извадили всички спестявания, събирани години наред и ги приготвили в плик. “Какво да направя, излъгаха ме. Не знам как се вързах и се съгласих да дам парите”, казал по-късно мъжът, чийто син е бивш полицай и нееднократно е предупреждавал родителите си да не се подмамват на телефонните измамници.

Куриерът

Заради обява в сайта mobile.bg Александър от Змеица за малко да не се превърне в основен заподозрян в телефонната измама. Преди време 22-годишният младеж обявил в интернет колата си “Рено Сценик” за продан. Същия ден получил телефонно обаждане. Непознат мъж му обяснил, че преди време са разговаряли за автомобила. Представил се като собственик на фирма за недвижими имоти с офис в Смолян. Обяснил на Сашо, че си търсят представител за региона. Момчето наивно им повярвало и се съгласило да работи за тях. Първата поставена задача била да занесе важни документи във Велико Търново. За извършената услуга щели да му платят веднага 400 лева и да се разберат за продажбата на колата. Младежът без да обмисля дълго предложението тръгнал за село Бостина.

Героите

Христо Янев е ученик в 11 клас в Професионалната гимназия по икономика, специалност “Оперативно счетоводство”, а Томас Янев – в Професионалната гимназия по техника и технологии – “Компютърна техника и технологии”. “Не сме горди, защото това, че сме помогнали на някой, щеше да го направи всеки нормален човек”, скромно казват момчетата. За тях помощта трябва да е ежедневие и да не се подминава нуждата и болката на околните. “Ако сме единни, ще преодолеем по-лесно трудностите”, добавя Томас. “Ако можеш да помогнеш, помогни, а не да пречиш”, мъдро вмъква и Христо.

Момчетата са получили много похвали. Жителите на Бостина са горди, че расте толкова отговорно младо поколение и се надяват и другите деца да вземат пример от тях.

От петък тийнейджърите не са виждали бай Тасо, но са радостни, че всичко вече е минало и той си получил парите. Христо и Томас знаят много добре за постоянните телефонни измами. Още повече, че няколко дни преди това в съседното село Левочево 90-годишна баба е дала 3 300 лева, които за щастие също й бяха върнати. “Нека децата, които имат баби и дядовци, да ги посъветват да не се доверяват на телефонни обаждания, много да внимават и в никакъв случай да не дават пари, а първо да се обадят на своите близки. Няма нищо страшно. Те само лъжат, няма да ти направят нищо, освен да ти вземат парите. А и не се показват наяве, наемат си куриери, които нищо не знаят и чрез тях действат”, съветват Томас и Христо.

Кметският наместник Ангел Янев: Това е първият случай в Бостина, който можеше да завърши фатално

Парадоксалното е, че полицията не стигна до крайния извършител. Вярно, помогнали са, хората са си взели парите, но истинските извършители са на свобода и утре ще се обадят на друг човек и ще му вземат парите. От друга страна е помогнала и съвестта на куриера от Змейца. Ако той не беше проявил проницателност, измамата щеше да бъде довършена. А и сумата не е малка. Много пъти съвместно с полицията сме предупреждавали възрастните хора в селото и те знаят за какво става дума. Жалко е, че въпреки всичко, отново се оставят да бъдат мамени. Според мен обаче най-притеснителното е, че веригата не се разплита до края. Връзката се прекъсва, истинските измамници не са заловени. Имаме идея да направим разисквания на темата в пенсионерския клуб. Съпругата ми отговаря за него и в най-скоро време ще започнем да работим по наболелите проблеми, при които жертви стават възрастните хора. Ще обмислим въпроса дали да не поканим и служител от полицията, защото информацията от тяхна страна ще е много по-добре поднесена.

Източник: в Отзвук

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини