Научни обяснения за призрачни явления

Много хора вярват в съществуването на къщи с привидения и в призраци.

Все пак следващия път когато чуете странен звук, не бързайте да викате ловците на духове – по-добре се обърнете към учените, тъй като всяка сянка, полтъргайст или неземен глас обикновено има рационално обяснение.

Електростимулация на мозъка

Сенки на хора са наблюдавали изплашени очевидци от цял свят – тези тъмни същества може да се забележат с периферията на очите, но при внимателно вглеждане те изчезват. Мнозина ги смятат за демони, други мислят, че това са астрални тела, а трети предполагат, че те са пътешественици във времето, били тук преди секунди, а след това отправили се надалече. Някои изследователи имат дори и по-шокиращи теории.

Когато швейцарски учени въздействали на болна от епилепсия пациентка с електрическа стимулация, нещата наистина придобили страховит оттенък – жената съобщила за сянката на човек, седящ зад нея и копиращ всяко нейно движение. Когато тя седяла, сянката също седяла, а когато пациентката се наведяла напред и прегръщала коленете си с ръце, сянката се обвивала около тялото й. Лекарите накарали пациентката да прочете картичка, но когато жената се опитала да я вземе, сянката взела картичката от ръцете й.

Лекарите случайно стимулирали левия темпоропариетален възел – част от мозъка, която отговаря за възприятието от човека на самия себе си. Като нахлули в областта, помагаща ни да отличим себе си от другите, лекарите „изключили” у пациентката способността да възприема собственото си тяло, което довело до създаването на копиращата движенията й сянка.

Инфразвук

Видял своето привидение до бюрото си, изследователят Вик Тенди се притеснил, че лабораторията му е обитавана от привидения, но на следващия ден Тенди направил интересно откритие. По време на подготовка за фехтовка той стиснал шпагата си в менгеме и забелязал, че острието вибрира от само себе си. Той разбрал, че силата, въздействаща на шпагата, трябва да е отговорна и за появата на привидения в неговата лаборатория. Вик Тенди си имал работа с инфразвук.

Хората могат да чуват звуци до 20 000 херца, но ние не можем да различаваме звуците под 20-те херца. Този „тих” шум се нарича инфразвук и макар да не можем да го чуем, можем да го почувстваме като вибрации. Д-р Ричард Вайсман смята, че ние можем да чувстваме тези вълни с тялото си, особено със стомаха, и те могат да предизвикват както позитивни емоции от рода на благоговение, така и негативни от рода на страх, безпокойство и дори паника.

Инфразвукът може да възникне от буря, вятър, природни условия и дори битова техника. Но да се върнем към Вик Тенди: след като той наблюдавал вибрацията на своята шпага, разбрал, че в лабораторията му бил монтиран нов вентилатор и че той бил източник на звук с честота около 19 херца.

Д-р Вайсман смята, че тези колебания често стават причина за „паранормална активност” на местата с „привидения”. Например при изследването на две канализационни тръби той открил доказателства за инфразвук – движение над главата, произвеждано от машините и хората. Според Вайсман именно това обяснява появата на призрачни фигури и зловещи стъпки на такива места.

Идеомоторен ефект

Спиритуализмът е бил популярен през 40-те и 50-те години на ХХ век, той предлагал на хората начин да поговорят с починалите си близки. Един от начините за общуване била дъската за спиритични сеанси. Все още популярна и днес, дъската била покрита с букви, цифри и прости думи от рода на „да” и „не”.

Друг начин за взаимодействието с духовете било движението на масата. По време на сеанс хората се събирали около масата и поставяли ръцете си върху нея. За всеобщо учудване масата започвала да се движи сякаш от само себе си – тя можела да застане на един крак, да се повдигне над земята или да започне да тича из стаята.

Определено зад много такива контакти стояли обикновени мошеници, но всички ли срещи с духове са били мошеничество? Известният физик Майкъл Фарадей решил да си изясни това. В експеримент Фарадей открил, че дъските се движат благодарение на идеомоторен ефект – силата на внушение кара нашите мускули да се движат без намесата на съзнанието. Хората очаквали дъската да започне да се движи, затова несъзнателно я местели сами.

Аналогично мероприятие се състояло през 1853 г., когато четирима лекари провели експериментален сеанс. Те тайничко разказали на половината участници в сеанса, че дъската ще започне да се движи надясно, а на другата половина – че ще се движи наляво, и в резултат последната не помръднала от място.

Автоматизъм

Какво е общото между вещиците и Шърли Маклейн? Те създават канали в друг свят. Такова тунелиране е един от най-древните опити на човечеството да достигне духовния свят. Идеята се състои в това да се очисти разумът, като се съедини с някакво космическо съзнание, а след това нещата се оставят на древен дух, влизащ в нашето тяло, който изобщо не изглежда застрашителен.

Шаманите на древните религии вярвали, че провождат мъртвите в другия свят, а телепсихологът Джон Едуард твърди, че може да разговаря с тези, които вече са пресекли границата. Медиумът Джей Зет Найт твърди, че поддържа постоянен контакт със същност на име Рамта – дух от Атлантида, който е над 35 000 години. Разбира се, и тук съществуват много мошеници, но как стои въпросът с хората, които искрено вярват в това, което правят?

Отговорът е автоматизмът, или измененото състояние на съзнанието, когато хората изказват някакви мисли, но не съзнават това. Затова, когато медиумът изчиства своя разум, той сякаш започва да търси доброжелателен дух. Смята се, че духовният гид влиза в неговото тяло, а след това съобщава тайни знания за Вселената. При изчистването на разума в главата на медиума започват да се появяват случайни идеи и образи, но обстановката навява на мисли, че те идват от чужда същност.

И все пак всички тези идеи не са нищо повече от нашето собствено не напълно формирано мнение. Нашият мозък е способен да измисли най-откачени идеи без ни най-малка намеса от наша страна. Колко от вас са били посещавани от внезапно вдъхновение? А колко пъти са ви идвали наум странни мечти или са ви спохождали кошмари? Неземният съветник тук няма нищо общо, това е собственият ви мозък, който се намира в постоянна работа.

Конвекция

Представете си: изследвате прочуто призрачно място посред нощ и изведнъж въздухът около вас внезапно изстива. Когато правите няколко крачки надясно или наляво, температурата на въздуха се нормализира. Парапсихолозите наричат това студено петно. По думите на ловците на привидения студеното петно е признак на паранормална активност. Когато призракът решава да се появи от въздуха и до смърт да изплаши хората, той се нуждае от енергия, затова взема топлината от околната среда (включително и от човека) и се появява.

Ще ви разочароваме, но тук учените имат много просто и скучно обяснение. Когато скептиците изследвали къщи с привидения, те обикновено откривали, че студеният въздух влиза през комина или прозореца. Но дори стаята да е напълно изолирана, има и друго обяснение – всеки обект има своя собствена температура и някои повърхности са по-топли от други.

В опита да изравнят температурата в помещението обектите се опитват да се избавят от излишната топлина – този процес се нарича конвекция – топлият въздух се изкачва нагоре, а студеният се спуска ниско. По аналогичен начин сухият въздух във влажно помещение също се спуска надолу. Подобни завихряния на въздуха се усещат като прохлада от човека, което създава впечатлението за студено петно. Така че следващия път, когато почувствате присъствието на призраци, включете печката.

Отравяне с въглероден оксид

През 1921 г. офталмологът Уилям Уилмър публикувал в американското списание по офталмология странна история – той разказал за семейство „Н” и тяхната къща с призраци. Тази къща станала за семейството филиал на ада на Земята – вратите постоянно се хлопвали, мебелите се местели сами, а в празните стаи се чували стъпки. Едно от децата почувствало как някой сяда върху него, друго било нападнато от тайнствен непознат, а майката посред нощ се събудила и видяла мъж и жена в основата на кревата, които миг след това изчезнали.

Призраците се появявали отново и отново, всички членове на семейството се уморили от това и постоянно се намирали в потиснато настроение, а след това започнали да загиват и стайните растения. Именно тогава открили неизправната печка – димът трябвало да излиза през комина, но вместо това влизал в къщата. Оказва се, семейството страдало от отравяне с въглероден оксид.

Въглеродният оксид (СО) няма мирис или цвят, така че е трудно да се открие. Това е опасно, понеже нашите червени кръвни телца го поглъщат доста по-лесно от кислорода и кислородният глад води до такива симптоми като слабост, гадене, обърканост на съзнанието и в крайна сметка – до смърт. Но преди това може да възникнат халюцинации, както в случая със семейство „Н”.

През 2005 г. една жена видяла дух в банята си. Оказало се, че паранормалното явление било свързано с протеклия нагревател, изпълващ помещението с СО.

Проблеми с фотоапарата

Ловците на привидения обичат и едновременно ненавиждат… кръговете. Тези кълба светлина сякаш се явяват духове на хора, отишли си от живота, но още неуспели да попаднат на оня свят. Невидимите за човешките очи кръгове може да се видят само на снимки, а тук нещата са само малко по-сложни.

Скептикът Брайън Данинг твърди, че когато прашинка попадне много близко до обектива, тя се изобразява на снимката като размит кръг. А благодарение на светкавицата този кръг става ярък – по такъв начин го приемат за призрак. Напълно обяснимо явление, нали така?

Дори повечето от тези, които вярват в призраци, се отнасят скептично към фотографските доказателства. Парапсихологът Памела Хийт, макар и да смята, че съществуват снимки с истински призраци, посочва няколко естествени причини на появата на кръгове върху снимките – тънки косъмчета, мръсни или мокри лещи, отражение в лещите или движение по време на експозиция.

Много сайтове, посветени на паранормалните явления, вече не приемат снимки, тъй като им се изпращат прекалено много от посочените горе. И така, благодарение на общите представи за това как работи фотографската техника, кръговете на снимките не бива да се приемат за доказателство за съществуването на призраци.

Масова истерия

През юни 2013 г. над 3000 работнички обявили стачка в една шивашка фабрика в Газипур, Бангладеш. Те не протестирали срещу ненормирания работен ден и не изисквали повишение на работната заплата, а просто искали някой да разчисти призраците от тоалетната – сърдит дух нападнал служителка в дамската тоалетна, след което всички изпаднали в паника.

След това последвал бунт и във възстановяването на реда се намесила полицията. Собственикът на фабриката в Бангладеш, разбира се, повикал екзорсист, но вместо него, изглежда, трябвало да позвъни на психотерапевт.

Аналогичен случай имало в училище в Патонг, Пукет, Тайланд, когато 22-ма ученици били хоспитализирани, след като видели призрак на старица. И работниците, и учениците станали жертва на психологическо явление – масова истерия. Тези колективни помрачения възникват, когато хората постоянно изпитват стрес, което по правило се случва в обстановка на потискане – в училища със строги правила или работни места.

Този отложен стрес след това се превръща в такива физически симптоми като главоболие, гадене или спазми. Добавете към това относително изолираната среда на религиозни или културни предразсъдъци и ето ви рецепта за катастрофа. Други хора изпитват такива странни симптоми, които се разпространяват подобно на болест, а след това следва паника.

Следва да отбележим, че много малко от трите хиляди работнички в завода всъщност се сблъскали с призрака, дори жената, която първа съобщила за него, всъщност нищо не видяла. Тя се разболяла и просто решила, че виновен за това е злият дух, но нейното убеждение било толкова силно, а обстоятелствата се наредили толкова удачно, че всички повярвали. За щастие разминало се без човешки жертвоприношения.

Йони

Ловци на привидения използват такива инструменти като йонни броячи, тъй като са полудели по йоните, които свидетелствали за присъствието на нещо паранормално. Някои казват, че присъствието на призрак възпрепятства възникването на нормално количество йони в атмосферата, докато други твърдят, че призраците се хранят с йонна енергия, когато искат да се появят и да изплашат хората.

Йони се появяват под въздействието на природни явления – време, слънчева радиация, радон, което се свежда до това как ловецът интерпретира доказателствата. Ловците на привидения гледат йонните си броячи и констатират: „Да, паранормално явление!”

Интересното е, че както положителните, така и отрицателните йони могат да повлияят върху нашето настроение. Отрицателните йони могат да ни накарат да се почувстваме спокойни и отпуснати, докато положителните могат да станат причина за главоболие и лошо самочувствие. С това може да се обясни защо живеещите в къщи с привидения хора често се оплакват от умора и главоболие.

Квантова механика

Квантовата механика изучава най-малките частици материя и това е довело до някои доста удивителни изобретения. И все пак, когато физиците започват да говорят за призраци и духове, това изглежда най-малкото странно. Да вземем например д-р Стюарт Хамероф и приятелят му Роджър Пенроуз.

Хамероф и Пенроуз смятат, че човешкото съзнание е сътворено от микротръбички в клетките на мозъка и тези канали отговарят за квантовата обработка – основно на нашите души. Хамероф и Пенроуз са уверени, че когато хората преживяват предсмъртен опит, цялата квантова информация напуска мозъка, но при това продължава да съществува извън него и именно по тази причина някои хора съобщават за излизане извън телата си и светлина в края на тунела.

Както и следвало да се очаква, много учени не са съгласни с тази теория, но това не се отнася за д-р Хенри Стап. Като уважаван квантов физик, който е работил със знаменития Вернер Хайзенберг, Стап смята, че личността на човека е в състояние да преживее смъртта и да съществува и след това като „ментална същност”.

Стап издига теорията, че починалите хора могат да се върнат във физическия свят, тоест съществуването на духа или тунелирането действително са възможни. Въпросът е приемат ли учените тези неща за действителни? Или са нещо като съвременни Галилеевци?


 

Източник: megavselena.com

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини