Какви са хората, които чуват гласове от отвъдното

Учените са идентифицирали чертите, които могат да накарат човек да твърди, че чува гласовете на мъртвите.

Според изследване, публикувано през 2021 г., предразположението към високи нива на усвояване на задачи, необичайни слухови преживявания в детството и високата чувствителност към слухови халюцинации се проявяват по-силно в самоописаните ясновидски среди, отколкото в общата популация.

Откритието може да ни помогне да разберем по-добре разстройващите слухови халюцинации, които съпътстват психични заболявания като шизофрения, казват изследователите.

Спиритуалистичните преживявания на ясновидство и яснослушание – опитът да се види или чуе нещо при липса на външен стимул, което се приписва на духовете на мъртвите, е от голям научен интерес, както за антрополозите, изучаващи религиозни и духовни преживявания, така и за учените, изучаващи патологични халюцинаторни преживявания.

По-специално, изследователите искат да разберат по-добре защо някои хора със слухови преживявания съобщават за спиритуалистично преживяване, докато други ги намират за по-тревожни и получават диагноза за психично здраве.

"Спиритуалистите са склонни да съобщават за необичайни слухови преживявания, които са положителни, започват рано в живота и които често са в състояние да контролират", обяснява психологът Питър Мозли от университета в Нортумбрия в Обединеното кралство.

"Разбирането на това как се развиват е важно, защото може да ни помогне да разберем повече за тревожните или неконтролируеми преживявания от слушане на гласове."

Той и неговият колега психолог Адам Пауъл от университета Дърам в Обединеното кралство набират и изследват 65 яснослушащи медиуми от Националния съюз на спиритуалистите на Обединеното кралство и 143 членове на общото население, наети чрез социалните медии, за да определят какво отличава спиритуалистите от широката публика, която не съобщава (обикновено), че чува гласовете на мъртвите.

Като цяло 44,6 процента от спиритуалистите съобщават, че чуват гласове всеки ден, а 79 процента казват, че преживяванията са част от ежедневния им живот. И докато повечето съобщават, че чуват гласовете в главата си, 31,7 процента съобщават, че гласовете са и външни.

Резултатите от проучването били поразителни.

В сравнение с останалото население, спиритуалистите съобщават за много по-висока вяра в паранормалното и е по-малко вероятно да ги интересува какво мислят другите хора за тях.

Като цяло спиритуалистите са имали първите си слухови преживявания като млади, на средна възраст от 21,7 години, и съобщават за високо ниво на абсорбация. Това е термин, който описва пълното потапяне в умствени задачи и дейности или променени състояния и колко ефективен е индивидът в настройването на света около себе си.

Освен това те съобщават, че са по-склонни към подобни на халюцинации преживявания. Изследователите отбелязват, че те обикновено не са чували за спиритуализъм преди своите преживявания, а по-скоро са попаднали на него, докато са търсели отговори.

В общата популация високите нива на абсорбция също са силно свързани с вярата в паранормалното, но малка или никаква податливост към слухови халюцинации. И в двете групи нямало разлики в нивата на вяра в паранормалното и податливостта към зрителни халюцинации.

Тези резултати, казват изследователите, предполагат, че изживяването с "гласовете на мъртвите" следователно е малко вероятно да е резултат от натиск от връстници, положителен социален контекст или внушаемост поради вяра в паранормалното. Вместо това тези хора приемат спиритуализма, защото той е в съответствие с техния опит и е лично значим за тях.

"Нашите открития казват много за "ученето и стремежа". За нашите участници принципите на спиритуализма изглежда имат смисъл както за необикновените детски преживявания, така и за честите слухови феномени, които изпитват като практикуващи медиуми", каза Пауъл, когато проучването е публикувано в Mental Health, Religion and Culture.

"Но всички тези преживявания може да са резултат повече от наличието на определени тенденции или ранни способности, отколкото от просто вярата във възможността за контакт с мъртвите, ако човек се старае достатъчно."

Бъдещите изследвания, заключават учените, трябва да проучат различни културни контексти, за да разберат по-добре връзката между абсорбацията, вярата и странното духовно преживяване на призраци, които шепнат в ухото.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини