Тотално сбърканата цифровизация пълни гушата на "Виваком"

От няколко години село Арда е сред най-активно развиващите еко и планински туризъм, но пък вече се оказа без цифрова телевизия

Кметство Арда, в което освен селото са и няколко махали, изобщо не е било предвидено за цифровизация

20 населени места на община Смолян останаха без телевизия след старта на широко рекламираната цифровизация. Справката е предоставена от кметовете и кметските наместници в община Смолян, които са вдигнали ръце от неразбориите и оплакванията на хората.

От цялата бъркотия и типично нашенска неуредица, от цифровизацията печели основно "Виваком".

От фирмата са наели допълнителни агенти, които обикалят селата и срещу обещания за нискотарифни услуги, придумват местните баби да сключат 2 годишни договори.  Събират хората по селата в пенсионерските клубове, и им обясняват, че ако искат да си гледат любимите сериали-трябва да сключат договор с фирмата-иначе няма да видят телевизия. На наивните старци им било обяснявано, че това е единствинея начин да имат ТВ, не само в близките месеци, ами изобщо.

От друга страна, как да виниш само частните фирми, след като държавата също не си е свършила работата и им е оставила широк пазар за "вербуване".

В Арда и махалите  Алиговска, Гоздевица, Гудевица и Речани няма приемане на цифров сигнал. Доста време преди старта на цифровизацията е изпратено писмо до Комисията за регулиране на съобщенията, с искане за монтиране на цифрова система. На 22 юли т.г. е било отговорено, че тези населени места не са предвидени за цифровизация.

"Хората ме питат къде и в кой век живеят", оплака се кметът на Арда Недко Юруков. "Проблемът е сериозен, всеки ден хората ме търсят, те са възрастни и няма как да плащат допълнителни средства за кабелен или сателитен доставчик", поясни още арденският кмет. Петково и Белев дол са  без телевизия дори и тези, които са към кабелен или сателитен оператор. В Широка лъка кметът Васил Седянков е решил проблема като е поставил сателитна чиния на кметството, за да хващат хората сигнал. С декодери, но без цифров сигнал са и в   Горна Арда, Билянска и Средок, Мугла, Славейно и  Соколовци. От Търън и Сивино са подали информация, че не всички домакинства са се снабдили с декодери поради липсата имв търговската мрежа.

Още по-драстичен и будещ недоумение е фактът, че хората си получили ваучерите за декодери от социалните служби, но те остават напълно неизползваеми заради липсата на сигнал. Подобна е ситуазцията и в Могилица и съставните селища Исьовци, Ухловица, Черешово и Черешовска река. Хората са си поставили декодери, но не приемат цифров сигнал.Изобретателни местни търговци пък хукнаха да изкупуват на полови цена декодерите и да ги продават двойно в други населени места, където има сигнал-но няма декодери по магазините.

Изобщо кашата е пълна, а ситуацията е далеч по-трагична от поговорката "Да имаше сирене, щях да надробя попара, ама няма хляб!".


Щиляна Чакърова

Източник: smolyan.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Случаен виц

Последни новини