Раздават на родопчани безплатни продукти срещу остеопороза

В дните от 14 до 18 октомври експерти на здравната инспекция в Смолян ще посетят Борино, Баните, Рудозем и Девин. Кампанията е посветена на Световния ден за борба с остеопорозата под надслов „Костите са наше съкровище”.

Във всеки от общинските центрове ще провеждат обучения, както сред децата, така и сред възрастни жители.

За малчуганите ще се излъчи филма: ”Приказка за Костичко и г-жа Остеопороза” и ще бъдат раздадени обогатени на калций млека, предоставени безвъзмездно от фирма „Данон Сердика”.

За възрастните посетители ще има обучение в местните читалища и подходящи продукти Допелхерц ® актив, предоставени безвъзмездно от фармацевтична компания ”Куайсер Фарма” – Германия.

Гражданите ще могат  да определят личния си риск от остеопороза,  като попълнят Едноминутния тест за оценка на риска.

Кампанията „ Костите са наше съкровище” ще бъде финализирана на 18-ти октомври с измерване на костна плътност в Приемния кабинет на РЗИ – Смолян, етаж 1.

Цената на изследването е 10 лв., като профилактичният скрининг се препоръчва на жени над 45-годишна възраст или с ранна менопауза, както и на мъже над 50-годишна възраст, хора със заседнал живот, с наднормено и поднормено тегло, както  и на пушачите.

За предварително записване и информация, можете да се обадите на тел. 0301/ 5-89-30  всеки работен ден от 9.00 до 16.30 ч. в периода до 18 октомври.

Източник: smolyan.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини