Художник даром реставрира входа на уникална възрожденска къща в Смолян

Художникът-дарител Петър Пиронков-под вече реставрираната порта на къщата.

Снимка:Родопи Смолян

Шереметевата къща в „Устово” е едно от архитектурните съкровища на Смолян и благодарение на известния живописец Петър Пиронков, вече е с реставрирана алафранга. Шереметевата къща е строена през 1866г., гласи надписа в медальон на фронтона над входната врата : “Домъ Така Сгурова и синовете му Васил и Петка, съграден 1866 г”.

Преди години тя била разбита от преминаващ камион на ВиК при ремонт на улицата и съществувала реална опасност да се срути. Стенописването на декоративната ниша върху стената над портата на възрожденската къща, е дарение на художника към жителите на квартала.

„Идеята за реставрацията беше на целия квартал. Всеки ден минаваме по ул. „Христо Ботев" и на най-хубавата къща алафрангата беше бутната и щеше да падне. Възстанових я даром за самите съкварталци, за да ходим по хубави улици", разказва творецът, който е устовски зет.

Петър е син на големият български художник Енчо Пиронков и е чичо на най-добрата ни тенисистка Цветана Пиронкова.

Някога абаджията Тако Сгуров построил къщата с интересно разположение за челядта си. Днес, минавайки по главната улица на квартала Устово, се вижда покрива на триетажната сграда, а през голяма порта се влиза директно в средния етаж на къщата, тип “двойна родопска къща”.

В най-долния етаж пък се влиза от страничната уличка /на южната фасада/ направо в долния двор, към който някога са били двата обора и “собата”с огнището.

В Устово уникалните възрожденски къщи –Шереметевата къща, Хаджичоневата и Видровата къща са в района около двете църкви “Успение Богородично” и “Св. Никола”.

Източник: smolyan.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Видеа по темата

Още новини

Последни новини