Собственикът на измервателната станция в Димитровград не знаел, че искат да я местят

Автоматичната измервателна станция за качеството на въздуха над Димитровград се намира зад сградата на ПМГ "Ив. Вазов"

Собственикът на автоматичната станция, която замерва чистотата на въздуха над Димитровград - Изпълнителна агенция по околна среда /ИАОС/, не бил известен за намерението тя да се премества на ново място, научи Dimitrovgrad.bgvesti.net.

Както вчера информирахме, инициативата за смяна на местоположението й идва след среща на кмета на Общината, ръководството на ТЕЦ-3 и Регионалната еко инспекция в Хасково в началото на седмицата.

На нея обаче не са били поканени представители на Агенцията по околна среда, която отговаря за станцията и е собственик на терена, намиращ се зад сградата на ПМГ "Ив.Вазов". Нейни служители обслужват приемането на данните за качеството на въздуха тук.

Причина за срещата са вероятно настъпилите нови условия около съоръжението - автомобилен поток, сгради, растителност, заради коeто са подавани и данни за завишени концентрации на серен диоксид.

Повод за разговорите за бъдещето на станцията станаха зачестилите случаи на наличие на този газ във въздуха над Димитровград, поясни пред наш репортер градоначалникът вчера.

В късния следобед и от РИОСВ-Хасково излезнаха с прессъобщение, в което се посочва, че са налице факти за преразглеждане на местоположението на автоматичната станция. Общината тук се е ангажирала да предложи няколко нови терена, където съоръжението да бъде поставено.

От Изпълнителната агенция по околна среда заявиха пред наш репортер, че ще се запознаят със ситуацията и ще излезнат със своя позиция по-късно.

Припомняме, че автоматичната измернателна станция, намираща се зад сградата на димитровградската гимназия е там от 1993 година. Замерванията за качеството на въздуха, които тя прави са в рамките на 720 проби на час. Данните са представителни и се ползват от различни институции.

Dimitrovgrad.bgvesti.net

Източник: dimitrovgrad.bgvesti.net

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини