55 димитровградчани поискаха да се прегледат за чупливи кости

55 жени на различна възраст от града и общината се бяха записали за предварителни прегледи за остеопороза

55  жени от Димитровград и общината на различна възраст се бяха записали за профилактични прегледи, насочени към риска от остеопороза.

Те се провеждат днес до 16:00 часа в една от залите на РЗИ /бившето ХЕИ/ в Димитровград. Организатори са Асоциацията "Жени без остеопороза", а кампанията е под надслов "Познавате ли риска от остеопорозата?".

Представители на асоциацията обясниха пред репортер на  Dimitrovgrad.bgvesti.net, че интерес към изследването в Димитровград има. Освен предварително записаните жени, има и присгитнали на място, които също чакаха за прегред.

Изследването става с помощта на апарат, замерващ костната плътност. Преди това данни за годините, ръста и преживени фрактури  на жените се попълват в електронна система. Тя отчита има ли риск към заболяването и дали то е вече развито.

В рисковите групи попадна и 70-годишна димитровградчанка, която е чупила костите на двете си ръце преди няколко години. Днес тя бе сред избралите да се прегледат с апаратурата на специалистите от гостуващата софийска асоциация. От там пък обещаха, че това няма да е първата подобна инициатива, насочена към профилактика на женското здраве.

Остеопорозата е прогресивно заболяване на скелета, което води до намаляне на костната плътност и структурни изменения на костите. В резултат те стават податливи на чупливост и други изменения.

Заболяването засяга предимно жените на възраст над 45 години, но може да се появи по-рано или в резултат на различни болести - диабет, базедова болест, артрит и др.  

Dimitrovgrad.bgvesti.net

Остеопорозата засяга жени над 45-50 -годишна възраст

Интерес към профилактичното изследване бе отчетен в Димитровград
Източник: dimitrovgrad.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини