Еко инспекцията: Няма замърсяване на въздуха над Димитровград с азотни оксиди

Няма замърсяване над Димитровград, установи проверка на Регионалната еко инспекция в Хасково вчера

Проверка заради обилния жълт пушек над Димитровград на 3 и 4 ноември предприеха от Регионалната еко инспекция в Хасково. След запитване на Dimitrivgrad.bgvesti.net, от РИОСВ ни изпратиха отговор. Публикуваме пълния текст по-долу:

"При проверката се установи, че жълто- кафявия дим се изпуска от комин №9 на инсталацията за производство на 60% азотна киселина/нов цех/.

Инсталацията не е била в експлоатация от 10.06.2013 г. поради извършване на годишен планов ремонт. Съгласно заповед на главния изпълнителен директор на „Неохим”АД, на 02.11.2013г. започва пускането на инсталацията при което възниква технически проблем и част от технологичните газове се изпускат в атмосферния въздух от комин №9.

Изпусканите в атмосферния въздух азотни оксиди се регистрират от системата за собствени непрекъснати измервания /СНИ/. Регистрираните стойности превишават определените норми, но в резултат на предприетите мерки за отстраняване на проблема, стойностите на изпусканите в атмосферния въздух азотни оксиди започват да намаляват. След представянето на годишния доклад за извършването на СНИ на оператора ще бъде наложена санкция.

При направената справка с данните от системата за качеството на атмосферния въздух се установи, че изпусканите от комин №9 азотни оксиди не водят до наднормено замърсяване на въздуха в Димитровград.Данните, регистрирани от Измервателната станция”Раковски” в гр. Димитровград показват, че на 3 и 4 ноември 2013 г. не са отчетени превишения на средночасовата норма на азотен диоксид от 200 µg/m3.

РИОСВ- Хасково продължава да следи данните за концентрациите на азотен диоксид и останалите атмосферни замърсители, контролирани в пункт АИС „Раковски”, Димитровград. При необходимост от РИОСВ ще бъдат предприети необходимите мерки за уведомяване на обществеността."

 

Източник: dimitrovgrad.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини