122-милиметрова гаубица пристигна в Димитровград, пращат я в Голямо Асеново

Гаубица, предназначена за Голямо Асеново донесе общинския паяк

122-милиметрова гаубица М-30 пристигна днес зад сградата на Община Димитровград. Военното съоръжение дойде с общинския "паяк" от база на Министерството на отбраната в Сливен и е предназначено за димитровградското село Голямо Асеново.

Там по инициатива на местен комитет ще се изгражда мемориален комплекс. Гаубицата ще бъде музеен експонат, каза кметът Иво Димов. Част от ангажимента на местната администрация е било транспортирането на оръжието.

За изграждането на подобен мемориален комплекс има и решение на Общински съвет-Димитровград, както и отпусната сума.

Оръжието, ще бъде почистено и пребоядисано. То е руско прозводство, тежи 2 880 кг. Преди да пристигне в Димитровград, гаубицата е обезопасена, за да не може да се използва по предназначение.

Такава техника в момента има на въоръжение в Българската армия, тя се използва за поразяване на цели зад възвишения. Гаубицата работи с девет вида боеприпаси.

Оръжието е мобилно и изключително удачно във военно време, използвало се е във Втората световна война за поразяване на всички видове цели. Далекобойността й е 11- 12 км., обясни експертът в Общината Руси Вълев.

Кметът коментира и искането на читалищата в Община Димитровград да получат военна техника и боеприпаси. Градоначалникът заяви, че ако мотивират исканията си, те могат да получат това, което желаят. Димов е на мнение обаче, че такава техника на читалищата едва ли е необходима.

Кметът припомни, че в последните две години Общината вече е получила и 9 военни автомобила, това е 10-тото подобно съоръжение. Общината е предявила за възстановяване пред Военното ведомство и 11 военни имота. Най-важният, според Димов е имота на поделението, което се намира над парк "П.Пенев". Ако бъде предоставено на Общината, ще се търсят инвеститори.

До момента министерството на отбраната ни е върнало два имота в Черногорово и Воден, който са един военен обект.

Гаубицата тежи 2 880 кг.

Оръжието дойде с общинския паяк от Габрово

Dimitrovgrad.bgvesti.net

Източник: dimitrovgrad.bgvesti.net

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини