На чие рамо плаче Цветан Цветанов

Какво друго може да свърши един наш опозиционен депутат в Брюксел, освен да поплаче на нечие рамо там колко е зле положението в България. От приятелските прегръдки на Цветан Цветанов с французина Жан Пиер Оди, шеф на делегация на Европейската народна партия (ЕНП), тези дни дори се роди новина. У нас полицията биела като в Украйна. Но хайде да видим кой и на кого се оплаква.

За Цветанов знаем. Български депутат с три обвинения от прокуратурата (според самия него до Коледа ще се сдобие и с четвърто обвинение). Има забрана да напуска страната, освен когато докаже, че ще участва в международни събития. Така се промуши през терминал 2 с обяснението, че отива да замести Борисов на среща на шефовете на парламентарни групи от ЕНП. Нищо че в тази среща можеха да участват Красимир Велчев или Димитър Главчев. 

Жан Пиер Оди е френски евродепутат, на 61 г., експерт-счетоводител, преди да влезе в политиката. Кавалер е на Почетния легион на Франция. Трети мандат е в Европейския парламент. Но за България той е познато име. През април 2009 г. беше докладчик на заключителния доклад за напредъка на България и Румъния. Тогава стана грандиозен скандал заради твърдение в документа, че „ЕК е пренебрегнала критериите от Копенхаген с приемането на България и Румъния и е подвела общественото мнение и Европарламента за готовността им за членство в ЕС“. С други думи, съветваше Брюксел, докато е време, да ни отлъчи от съюза. Тогава Оди нескопосано се опита да прехвърли вината за този скандал на социалистите, които уж предложили текста в доклада. Но истината е, че точно християндемократите се възползваха да атакуват страната ни. Бившият премиер на Бавария и вътрешен министър Гюнтер Бекщайн каза тогава в София, че това „е доклад за застоя на България“, докато с кмета Бойко Борисов откриваха ремонтиран център за обучение. През 2010 г Оди отново се опита да очерни страната ни, като застана в челните редици на борците срещу нашите роми във Франция.

Човекът, на чието рамо се оплака Цветанов, реагира много остро на изказване на еврокомисар Вивиан Рединг, която сравни действията на Франция спрямо ромите с депортациите от Втората световна война. Тогава Оди й препоръча да бъде по-въздържана и изрази учудване от „агресивността й“, когато тя обвини Париж в двуличие. Сега същият този герой ще събира чета от евродепутати от ЕНП, за да дойдат у нас на оглед как точно „бие полицията“ по улиците. Само да не се разочароват. Защото нито София е Киев, нито Цветанов е национален герой, за да му се има пълна вяра

Източник: http://pressadaily.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини