Багдасаров: Има списъци с хора за назначения, но ГЕРБ са пионери в тази област

"Има много неща, но в Кирково нещата не стоят по начина, по който се представят. Има списъци с хора за назначения, но ГЕРБ са пионери в тази област и може би нашите хора се подведоха по това".

Това коментира днес в ефира на бТВ депутатът от БСП Милко Багдасаров във връзка с информацията, че в смесените райони се осигурява работа на хора, включени в партийни списъци.

"Този кабинет е експертен и се налага практиката за назначаване на хора с голям опит. Да, безспорно е, че ДПС се опитва да налага кадруване, но се борим с това", обясни още той.

Багдасаров уточни, че областните ръководства разсъждават отделно, сядайки на масата за всяка кандидатура.  "В момента партнираме на един кабинет, който, смятам, е добър за България".

Попитан защо хората се страхуват, че ще им вземат работата или тютюна, той отговори, че нещата са се наслоили. "В годините свикнахме с това. Не трябва партийният билет да осигурява работа. Областният съвет в Кирково застанаха зад това и се търси експертното начало, подчерта той и допълни, че проблемът в района на Кърджали не е ДПС.

Списъци с кандидати за работа се прехвърлят в партийните централи, твърди бТВ. Кадруването започва от общинските организации, които предоставят поименно на областните си ръководства кой трябва да бъде назначен. Именно такъв един списък се оказа в основата на скандала с кадровата политика на БСП, започнал от Кирково.

В Кърджалийско кадруването е поверено на общинските организации на БСП. Списъци с имена се изпращат на областното ръководство, което преценява и назначава. Това разказват социалистите от Кирково, в чийто списък има 30 души.

Сред тях е и зетят на Димитър Манчев - социалистът, който пръв се обяви срещу кадровата политика на партията и беше обвинен в битовизъм. „В семейството на моя зет има шест души вишисти. Нямаме ли право да предложим един такъв човек? Нашите деца, след като ние сме активисти на БСП, нямат ли право да бъдат предлагани на някакви постове? Какъв е проблемът? Още повече, ако отговарят за съответните професионални цензове и т.н. характеристики и качества, какъв е проблемът?”, пита зам.-председателят на БСП Кирково Димитър Манчев.

Зетят отрича да му е предлаган пост, но признава, че заплатата няма да му е излишна. „Мисля че бих приел - да. В частния бизнес стана много трудно”, казва Владимир Хаджиев.

Наред със зетя на Манчев, в списъка първоначално фигурира и името на съпруга на общинската лидерка в Кирково, която също подаде оставка, възмутена от кардуването в партията.

„Моят мъж ми се смее. Аз, като казвам тези неща, че в крайна сметка ще пледирам и той да има някъде възможност да почне работа, той ми се смее .И казва: „Аз съм убеден, че твоите партийни другари няма да ти подадат ръка”, разказа Бойка Арабаджиева пред bTV.

Наред с имената на роднини обаче, в списъка влизат и хора, за които партията се оказва единственият шанс за реализация. Те не желаят постове и нямат претенции дали ще са шофьори на линейка или чистачи.

На социалистите се е надява и Маруся Чакърова, която е специалист в транспортния бранш, но вместо това шие в местната фабрика. „Аз си мислех да, че ще излезе нещо хубаво, но не съм очаквала, че до такава степен ще се разочароваме от всичко”, казва жената.

Заради излъганите надежди на тези хора, цялото общинско ръководство на БСП-Кирково подава оставка. Вкупом напускат и партийните секретари от селата. „Подаваме оставка. От 4-5 години ДПС-то не дава никакъв член от БСП-то някъде да влезе на работа”, оплаква се партийният секретар в село Чекаларово Севдалин Татаров.

„Пука ми и затова говоря с глас. Ама с висок глас говоря, че БСП в крайна сметка трябва да загърби егото си. Искаме нещата да се случват така, както го правят другите партии”, казва Бойка Арабаджиева.

А Димитър Манчев, който постави началото на бунта, е на път да скъса и партийния си билет след половин живот, отдаден на социалистическата идея. „Да ни упрекват в това, че сме службогонци, лично аз тези 24 години в БСП нито постове съм искал, нито съм претендирал. Нито за депутатски, нито за областни управители, нито за директорски, нито за някакви други позиции. Обидно е, защото не се разчопли в проблема, в същината на проблема, а се хваща с един единствен пример, с който иска едва ли не да ме унижи, да ми затвори устата. Няма да се случи”, категоричен бе Манчев.

В БСП Кирково членуват 130 души. На последните избори от родопската община левицата получава 1080 гласа

Източник: http://pressadaily.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини