С голям концерт читалище „Обединение 1913” чества 100-годишен юбилей

С тържествен концерт снощи бе чествана 100-годишнината на първия културен институт в Кърджали –Народно читалище “Обединение 1913“. На сцената на театър „Димитър Димов” участваха читалищните съставите -Дамски хор “Незабравки”, Арт балет, Школа по балет, вокални групи „Ахрида” и „Зорница”, клуб „Пъстро хоро”. В музикално –танцовия спектакъл се включиха и солисти от Музикалния театър при Дома културата, Обединен детски комплекс, читалището в с. Стремци и СОУ ”Отец Паисий”.Препълнената зала на театъра дълго аплодира изпълнителите.Бяха дошли много кърджалийци, някои от тях преминали през читалищните състави. Сред гостите бяха кметът инж. Хасан Азис и зам.- кметът по „Хуманитарни дейности” Елисавета Кехайова, енорийският свещеник отец Петър Гарена и отец Николай Величков, директори на културни и държавни институции, представители от гръцкия град Орестиада.
С плакети за развитие на читалищната дейност бяха наградени дългогодишните ръководители Марин Владинов, Огнян Камишев и Димитър Варадинов, Емилия Лисичкова-председател на Платформа АГОРА, партньорите на духовното средище - директорите на професионалните гимназии в Орестиада и Димотика и проф. Боян Биолчев, председател на Агенцията за оценка акредитация на висшето образование. Председателят на културната институция Стоян Анадолиев обяви решението на настоятелството и връчи също плакет за принос за развитие на културната и читалищната дейност на кмета на Кърджали инж. Хасан Азис.”Този празникът е на целия град. С удоволствие и гордост присъствам на юбилейния концерт по повод 100-годишнината на читалището. За 100 години нашата страна и Кърджали са преминали през много преломни моменти.Нашият град е запазил духа си благодарение и на читалище „Обединение 1913“. Прекланям се пред вашата дейност и от мое име и името на колегите и всички кърджалийци ви пожелавам много успехи”, каза градоначалникът и отличи духовното средище за юбилея с “Почетен знак – Герб на община Кърджали” – златен за постигнати високи успехи в културната и просветителска дейност и във връзка са сто години от създаването му . 
Бяха изпратени много поздравителни адреси и кошници с цветя от сродни културни институти в региона и страната, от Дома на културата и ДКТ „Д. Димов”, учебни заведения, МБАЛ ”Д-р Атанас Дафовски”, партньорски организации. От видеоекрана специален поздрав до читалище „Обединение 1913” изпрати и областният управител Бисер Николов с пожелание да продължава все така да съхранява духа и традициите на Източните Родопи, да открива и развива младите дарования и работи за културното извисяване на хората. Поздравителни адреси и цветя изпратиха и народните представители от региона Милко Багдасаров, Цвета Караянчева, Мустафа Ахмед.Първият културен институт в Кърджали – читалище “Обединение” съществува от 22 декември 1913 г. Училищният инспектор Кирил Ванков, заедно с откриване на първото българско училище в Кърджали инициира създаването и на читалище в града. Преди концерта във фоайето на театъра бе открита фото-изложба, посветена на юбилея.Заедно с дългогодишните изпълнители днес в съставите участват и много млади хора и деца. Самодейците през сезон 2013-2014 са над 300. 

Източник: kardjali.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини