Законопроектът на Пеевски за офшорките вече е закон

След по-малко от час и без сериозни дебати по  темата депутатите приеха на второ четене всички текстове от внесения от  Йордан Цонев и Делян Пеевски закон за офшорните компании, предаде  БГНЕС.

Народните представители решиха и за предоставяне на документи с невярно съдържание да се налагат глоби до 1 милион лева.

Съгласно закона на офшорните компании се забранява пряко или косвено да  участват в процедура за получаване на лиценз за кредитна институция, в  процедура за получаване на лиценз за извършване на дейност по Кодекса за  застраховането, както и да участват в процедура за получаване на лиценз  за извършване на дейност като пенсионно-осигурително дружество или участие в такова дружество.

На офшорните компании се забранява да участват в процедури за получаване на лиценз за извършване на дейност като платежна институция, да  участват в процедура за получаване на концесия или разрешение за търсене и проучване на полезни изкопаеми. Те няма да могат да участват и в процедура по обществени поръчки, както и да участват в приватизационни сделки, включително и на общинско имущество.

Офшорките не могат вече да придобиват държавно или общинско имущество  при продажба или замяна на държавна или общинска собственост, не могат  да учредяват или придобиват участие в професионален спортен клуб,  лицензиран от съответната федерация, не могат да кандидатстват за  приоритетен инвестиционен проект. Те нямат право да участват в процедура  за получаване на концесия или възлагане на договор за извършване на  дейност по доставяне или отвеждане на води, не могат и да участват в  процедури по получаване на концесия или възлагане на договор за  извършване на дейност за сметосъбиране и сметоизвозване на битови  отпадъци, обезвреждане в депа или други съоръжения на битовите отпадъци  или за поддържане чистотата на териториите за обществено ползване.

Ограниченията за медиите

Офшорни компании няма да могат получават лиценз за радио и телевизионен  оператор, забранено им е и да придобиват участие в юридическо лице,  издател на периодични печатни произведения, да участват в социологическа  агенция. Няма обаче ограничения за интернет изданията. Забранено е още да участват в търговско дружество с държавно или общинско участие, както и да придобиват собственост върху земи и гори от държавния горски фонд.

Предложението за социологическите агенции оценители, одитори и да са собственици на ВЕИ беше направено от Георги Кадиев и Румен Гечев, но не беше прието предложение на Янаки Стоилов да бъде забранено на собственици на офшорки да нямат право да са подизпълнители или консултанти по проекти.

Глобите за нарушения са до 500 хил. лв. при първо провинение и до 1 млн. лв. при рецидив.

Източник: actualno.com

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини