Възпоменателният митинг в Момчилград събра 2 000 души

Близо 2 000 души се събраха пред паметника на жертвите на тоталитарния режим в центъра на Момчилград, за да отбележат 29 години от протестите срещу възродителния процес в памет на жертвите от съпротивата срещу насилствената смяна на турските имена. На традиционния възпоменателен митинг присъстваха зам.-председателят на ДПС и депутат в 42-то Народно събрание Рушен Риза, народните представители Ердинч Хайрула, Мустафа Ахмед и Мехмед Атаман, областният управител на Хасково Кадир Исов, евродепутатът проф. Владко Панайотов, лидерът на най-голямата изселническа организация в Турция „Балгьоч” доц. д-р Юксел Йозкан, кметове на общини, представители на изселнически организации и гости от страната и чужбина.

Кметът на община Момчилград Акиф Акиф отбеляза в словото си, че днес България продължава по своя демократичен път на развитие, част е от Европейския съюз и неговите ценности. „Толерантността, приемането на различията като богатство, са наша философия, наследена от дедите ни. Пред всички нас стои огромното предизвикателство да гарантираме сигурност за нашите съграждани, същевременно да повишаваме качеството им на живот”, изтъкна той.

„С приключването на първия програмен период 2007-2013 и със стартирането на вече одобрени и спечелени проекти, през 2014 година община Момчилград ще придобие още по-съвременен вид и ще осигури на своите гражданите по-висок стандарт на живот”, допълни  Акиф Акиф.

Зам.-председателят на ДПС Рушен Риза обяви, че се предвиждат промени в Закона за тютюна и тютюневите изделия, които да гарантират повече справедливост за тютюнопроизводителите. „В момента изкупувайки тютюна фирмите извиват ръцете на обикновения тютюнопроизводител”, посочи той. Рушен Риза нападна ГЕРБ, че топи България пред Европейския съюз, въпреки че кабинетът „Орешарски” работи с наследството от опоскана хазна с безхаберно изхарчени 10 милиарда лева от държавния резерв.

„Постигнахме част от реформите си като намаляване цената на тока, възстановяване на швейцарското правило за увеличение на пенсиите, замразяване на възрастта за пенсиониране. Вече са направени и първите стъпки за „Южен поток”, отчете заместник-председателят на ДПС.

Народният представител и бивш кмет на Момчилград Ердинч Хайрула заяви, че заедно с колегите си работи за постигане на социална справедливост, равномерно развитие на регионите, икономически просперитет на всички български граждани. По думите му през последните шест месеца  е имало всячески опити за сваляне на демократично избрано правителство от страна на политически сили, останали извън властта и парламента.

„Днес си спомняме как наши съграждани през онзи студен декемврийски ден преди 29 години застанаха срещу омразата, избирайки обичта към името, езика и вярата си. Ние никога няма да ги забравим, защото те положиха основите на толерантността да разбираме и уважаваме различния”, заяви депутатът от ДПС Мустафа Ахмед.

Мехмед МЕХМЕД

Източник: kardjali.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини