Дете - камикадзе осуети атентат в Афганистан

Афганистанско момиче-камикадзе се предаде на полицията в южната провинция Хелманд. Детето било превърнато в терорист-самоубиец от своя брат, който е командир в движението на талибаните. Момиченцето е трябвало да се взриви пред полицейски участък, но се предало в полицията и осуетило атентата.

Спозмeй – момичето от Хелманд, влезе в историята като един от най-младите терористи-самоубийци в Афганистан. Предполага се, че е на възраст между 8-10 години, предаде БНТ.

Детето е трябвало да се взриви в понеделник пред полицейския участък в столицата на южната афганистанска провинция, отнемайки живота на максимално много хора и причинявайки огромни материални щети. Плановете на талибаните обаче се объркали.

Брат ми Захир и неговият приятел Джабар ме накараха да нося колана. Дадоха ми и допълнителни дрехи. Заведоха ме близо до реката. Трябваше да я прекося през нощта. Но като видях водата започнах да крещя. Казах им, че е твърде студено и не мога да я прекося. Тогава те ме върнаха вкъщи. Баща ми ме наби. Избягах  и прекарах  нощта в едно близко село, разказва детето. След това Спозмeй попаднала в ръцете на афганистанските полицаи.

Брат ми уби войник. Заловиха войник в Лашкар Га и го убиха. Видях как го  убиват. Виках, молех брат ми да не го правят, но те изобщо не ме  чуваха. Брат ми ме държеше затворена вкъщи и не ме пускаше да излизам  навън, обясни Спозмей.

В Ирак от години използват деца за самоубийствени атентати. В повечето случаи те са на възраст между 8 -10 години. В Афганистан, обаче, това се случваше много рядко. Но очевидно ужасяващата практика се е пренесла и там.

Източник: dir.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини