Стойнев отрече да дели МИЕ и да закрива БЕХ

Министерството на икономиката и енергетиката няма да се разделя на две, а Българският енергиен холдинг няма да бъде закриван. Докато аз съм министър на икономиката и енергетиката, а и препоръчвам на следващия министър, БЕХ да не се закрива. Нещо повече смятам да засиля ролята на холдинга в усилията да балансира енергетиката, заяви Драгомир Стойнев.

Министърът подчерта, че БЕХ е направил успешна емисия облигации и е привлякъл инвеститори от Европа и Азия, които одобряват неговата структура.

Според него Министерството на икономиката и енергетиката е едно мегаминистерство, но правителството няма никакво намерение да го разделя. Все пак министърът допусна, че в бъдеще това може да се случи, но за това трябвало да се договорят премиерът и политическите сили.

По-рано в медиите излезе информация, че правителството подготвя екшън план в 16 точки, който включва дълбоки структурни промени в енергетиката. Според запознати, проектът изготвен от Кирил Цочев, включвал отделно министерство на енергетиката, разделяне на БЕХ на 3 дружества и пълно либерализиране на пазара на ток и газ.

Стойнев заяви още, че Националната електрическа компания (НЕК) е в тежко положение, но се стабилизира, "започва ритмично да се разплаща".

За седем месеца не може да стане чудо, но пътят, по който вървим, е в правилна посока, отбеляза министърът.

Стойнев прогнозира, че през 2014 г. ръстът на икономиката може да надмине 2%, а негативната тенденция при безработицата да бъде пречупена. Основание за това му дали данните от МФ за рекордни приходи през декември.

Източник: dir.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини