Британски министър: Имигрантите правят обществото ни "по-вълнуващо"

Имигрантите правят британското общество „много по-вълнуващо и по-здраво“, заяви министърът без портфейл Кен Кларк, отхвърляйки твърденията на премиера Дейвид Камерън, че правилата в Европейския съюз са довели до „голяма миграция“ на чужденци, съобщава Daily Telegraph.

В коментар, който определено ще подразни Даунинг Стрийт, Кларк описа дебата за имигрантите като силен завой към национализма.

По думите на министъра имигрантите дори имат положителен принос към икономиката, а свободното им движение е необходимо в условията на пазарна икономика.

Кларк посочва, че ограниченията не бива да надхвърлят тези, свързани с достъпа до помощи. Според него самата идея за толкова големи дебати за спирането на пристигащите чужденци е типична за националистите.

Еврокомисарят по заетостта, социалните въпроси и приобщаването Ласло Андор коментира, че миграцията с цел търсене на работа в други държави в ЕС е „значим сигнал“, подсказващ необходимостта от по-големи усилия за справяне с икономическата криза.

От своя страна вчера председателят на ЕП Мартин Шулц заяви, че свободното движение на имигрантите в Европейския съюз не подлежи на преговори. Той подчерта, че въпреки призивите на Великобритания, европарламентът не би могъл да направи промени в правилата за свободно движение.

Източник: dnes.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини