Девет години затвор за таксиджията от Цариградско

Девет години ефективна присъда при първоначален общ режим и 12 години без право за управление на МПС получи таксиджията убиец от Цариградско шосе.

СГС призна за виновен Михаил Куртев, който на 10 юли миналата година, шофирайки с превишена скорост и след употреба на алкохол, блъсна десетки лица, чакащи автобус на спирка пред столичен мол, убивайки 6-годишно момиченце и млада жена на 25 години.

Пред медиите майката на починалата при инцидента Станислава, Мирослава Асенова, обяви присъдата за несправедлива. „За мен той е убиец, за мен това е предумишлено убийство", коментира разстроената майка.

По думите й правото на шофиране на Куртев е трябвало да бъде отнето за цял живот, а не само за 12 години. Според Асенова по-рано днес, когато започна делото, адвокатката на таксиджията е наговорила „куп абсурдни лъжи", а самият той е поднесъл съболезнованията си „ужасно фалшиво и неискрено".
Майката на починалата жена коментира, че според нея Куртев няма да се промени и ще си остане „същия долнопробен пияница". Тя обърна внимание на факта, че на 20-годишна възраст той е бил хванат да шофира с 2 промила алкохол в кръвта, а до момента е натрупал общо 24 нарушения на пътя, повечето от които са вследствие на алкохолна употреба.

„Тук не става въпрос за пари, а за принципи и справедливост", с тези думи Асенова обясни защо семействата на жертвите не са отправили финансови искания към съда. Според майката на загиналото момиче законите в страната трябва да се променят така, че да има по-високи присъди за подобни деяния.

По-рано днес таксиметровият шофьор Михаил Куртев, който помете група чакащи на спирка на бул. "Цариградско шосе" в София и уби двама души, се призна за виновен и пожела делото му да се гледа по съкратената процедура. Куртев потвърди всички факти и обстоятелства по обвинителния акт, който Софийска градска прокуратура внесе срещу него в Софийски градски на 13 ноември.

На 6 ноември Куртев бе освободен от ареста срещу парична гаранция от 1000 лева по решение на наблюдаващия прокурор. До това се стигна, тъй като максималният законов срок за задържане бе изтекъл.

За този род престъпление Наказателният кодекс предвижда от 5 до 15 години затвор, но признавайки вината си, таксиметровият шофьор намали броя години, които трябва да излежи с 1/3 от максималното наказание.

Източник: news.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини