Парламентът грейна върху бонбон

Бонбониера "Народно събрание" - това е един от най-новите артикули в парламентарния бюфет, видя "Труд". Шоколадовите изкушения - ръчно производство, се предлагат в две разфасовки - кутия със селекция от 21 бонбона с различни вкусове на цена около 8,50 лв. и миникутийка с 9 парчета, която струва малко над 3 лв. Цената е малко по-висока от на обикновените бонбони, защото са ръчно правени.

На голямата кутия грее сградата на Народното събрание. В селекцията има и два бонбона от бял шоколад с отпечатани отгоре фасадите на двете сгради в София, в които работи парламентът. Идеята дошла от шоколадовата фабрика "Милмекс" и била одобрена от ръководството на Народното събрание, разказаха и от институцията, и от фирмата. Шоколади и бонбони "Милмекс" отдавна се продават в парламентарното кафене и покрай това сътрудничество се родила идеята за нестандартния и вкусен парламентарен сувенир.
Управителят на фирмата Георги Милетиев разказа пред "Труд", че малко преди коледните празници са направили 200-300 бонбониери, които се продават само в Народното събрание. "Изработихме няколко проекта, спряхме се на един от тях и пуснахме партидата малко преди Коледа", обясни той. И депутати, и служители, и гости на Народното събрание харесвали шоколадовата селекция за подарък, но няма идея артикулът да навлезе и в магазините.
"Труд" научи, че и председателят на Народното събрание Михаил Миков също подслажда гостите си с "брандирания" ръчен шоколад. Милетиев обясни, че за разлика от традиционните белгийски бонбони, които се правят на ръка и струват по 70-80 лв. за килограм, неговите деликатеси са на цена между 20 и 30 лв. за същото количество. Дали "парламентарният" проект ще продължи още не е ясно, но фабриката замисля да представи на пазара бонбониери с красиви гледки и сгради от нощна София - честа практика в европейските столици за реклама на градовете.

"Парламентарните" сладкиши са разпространен сувенир и в страни от Европа. В магазина на лондонския парламент се продава шоколадов "Биг Бен" - символът на сградата. Цената на блокчето от 75 гр е около 3 паунда. На Острова могат да се купят тенекиени кутии с шоколадови сладкиши под формата или със снимки на почти всички знакови фасади на британската столица. За производителите е гордост да слагат символа на кралицата на кутиите си, но това право се дава само на одобрени доставчици на двора. В Русия също може да се купи луксозен ръчен шоколад "Кремль" срещу 900 рубли, което е към 39 лв.

Източник: http://www.snews.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини