Разясняват на кметове как да получат допълнителни пари

Днес областният управител инж. Димитър Кръстанов свиква работна среща с кметовете на общини от цялата област  във връзка с предстоящото изпълнение на Публичната инвестиционна програма „Растеж и устойчиво развитие на регионите”.

Министерският съвет одобри условията, реда и критериите за избор на проекти и програми и прозрачното изразходване на средствата по програмата „Растеж и устойчиво развитие на регионите”, по която са предвидени 500 млн. лв. в държавния бюджет. Тя представлява допълнителен финансов ресурс за регионите, като се финансират проекти извън допустимите за кандидатстване  по оперативните програми.

Постановлението определя секторите, в които могат да се финансират проекти и програми - ВиК и други свързани с околната среда дейности, транспортна инфраструктура, социална и културна инфраструктура и други сектори, подкрепящи социално-икономическото развитие.

Функции на областните управители СА възложени по набирането и номинирането на конкретните проекти с регионално и местно значение, предложени от общините от съответната област, след което да ги представят за оценка и подбор на Междуведомствения съвет.

Регламентирани са и критериите, съгласно които ще се извършва оценка и класиране на проектите. Списъкът на проектите и отговорните за тяхното изпълнение институции, както и съответното финансиране, ще се определят с постановление на Министерския съвет. За прозрачното разходване на средствата, предоставени за финансиране на одобрените проекти, е предвидено наблюдение на тяхното изпълнение и представяне на периодични доклади, както и изготвянето на годишен отчет за напредъка.

 

Източник: smolyan.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини