Алма матер е първа по престиж

Софийският университет „Св. Климент Охридски“ е първи в класацията по престиж, а възпитаниците на Американския университет в Благоевград се радват на най-високи заплати, след като се дипломират. Алма матер е отличник в направления като икономика и компютърни науки. Това разкриха за „Преса“ от двете висши училища дни преди образователното министерство да публикува годишния рейтинг на родните вузове.

При изготвянето на оценките се вземат мнения на служители, преподаватели и студенти. Включват се фактори като качество на учебния процес, достъп до компютърни кабинети и библиотеки.

Най-голяма тежест ще има реализацията на възпитаниците. Системата мери дали завършилите дадено направление се трудят по специалността си. От информационните масиви на Националния осигурителен институт се подава информация какви са възнагражденията на дипломиралите се висшисти. И тази година отличници по някои от тези показатели са Националният военен университет и Академията на МВР, където реализацията на завършващите е 100%. Подобна е картината и в Алма матер, Американския университет, в УНСС, както и при специалностите по информационни технологии и комуникации от столичния Технически университет.

Освен признание най-добре представилите се вузове ще получат и допълнително финансиране. Миналата година победителите си разделиха 25 млн. лева. Тази година сумата ще бъде увеличена. Очаква се в петък ресорният министър проф. Анелия Клисарова да съобщи какъв ще е бонусът, който университетите ще добавят към редовната си държавна субсидия. 

Източник: http://pressadaily.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини