Уволнение по мейла. Преглед на печата

24 часа: Правителството пише закон за защита от кредитори, ще е готов до юни

Министерството на правосъдието трябва да напише до юни закон за защита от кредиторите.

Идеята е през лятото проектът да бъде одобрен от Министерския съвет и да влезе в Народното събрание за есенната му сесия. Това стана ясно от правителствената законодателна програма за първото полугодие на 2014 г., която Министерският съвет одобри.

Законът може да бъде наречен и за гражданския фалит. Целта е той да влезе в сила най-късно от началото на следващата година. Така правителството иска да реши проблемите със свръхзадлъжнялостта на българските домакинства.

24 часа: Запорираха имоти и фирми на любовно трио, точило милиони

Пловдивският апелативен съд наложи запор върху дялове от фирми, жилища, складове и автомобили, собственост на Бехчет и Нюргюл Аликузу. Те са част от любовно трио, източило 2,5 млн. лева от продажби на сухо мляко.

Както "24 часа" съобщи, двамата съпрузи са със заповеди за задържане, а за мъжа има оперативни данни, че е духнал в чужбина. Третото действащо лице в схемата е Стефка Павлова, която има две невръстни деца от съжителството си с Бехчет и в момента е под домашен арест.

 

ТрудЦветанов натопил България пред Европа, че спира бежанци

При три срещи в Брюксел от ноември насам бившият вътрешен министър Цветан Цветанов натопил правителството за мерките, ограничили потока от бежанци през българо-турската граница. Това съобщи вчера агенция БГНЕС.

На 15 януари еврокомисарят по вътрешните Сесилия Малмстрьом изпратила писмо, в което заплашва да предприеме наказателни процедури срещу България. Мерките били заради неспазване на европейското законодателство в три области - недопускане на лица да търсят закрила на наша територия, условията за настаняване, забавяне на регистрациите по Евродак (система за пръстови отпечатъци - б.р.), потвърдиха източници на "Труд".

Труд: Бием комшиите по скъпотия

Средните цени на храни, напитки и цигари в магазините в България са по-високи от тези в съседните Македония, Турция, Сърбия и Румъния. Разликите с Белград и Букурещ все пак са минимални. Най-скъпо на Балканите излиза пазарът в Гърция.

Стандарт: Президентът иска задължителен вот

Заедно с евроизборите на 25 май да има референдум "за" или "против" задължителното гласуване, мажоритарния вот и пускането на бюлетини по електронен път. За това настоя в обръщение към нацията по БНТ и БНР президентът Росен Плевнелиев. Първите реакции на управляващите от БСП и ДПС дадоха знак, че парламентът може и да не приеме идеята му. По закон президентът има право да предложи референдум, но Народното събрание трябва да го насрочи. Тънкостта е, че няма срок депутатите да се произнесат. Което означава, че до евроизборите парламентът може и да не намери време да се произнесе, обясниха червени. Като изрично уточниха, че властта тепърва ще обсъжда как да действа.

Стандарт: Уволнение по мейла

Шефът ще може да ни уволнява по мейла. Това ще се случи, ако се приемат предложенията на Българската стопанска камара за намаляване на административната тежест. Мерките са изпратени до вицепремиера Даниела Бобева. Освен скоростното освобождаване от работа бизнесът предлага и въвеждането на виртуално досие вместо хартиена трудова книжка. Шефовете да могат да дават под наем служителите си на други фирми и да се премахне класа за прослужено време в частния сектор, искат още от Камарата. От там настояват да се даде възможност за наемане и на 15-годишни. Да се отрежат 40-те дни платен отпуск на жените, които се връщат от майчинство, също е сред идеите. Уволнението по мейла е приемливо само ако обезщетенията са двойно по-високи, реагира Димитър Манолов от Подкрепа.

Монитор: Борисов шарил на Петното да сваля кабинета

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов призна вчера за осъществявани контакти между него и хора на Бисер Миланов-Петното.

До това се стигна, след признания на Йордан Бонев - авер на Петното и шеф на движение „Свобода" във в. „Галерия". Според публикуваните там скандални разкрития Борисов привикал на 26 декември миналата година Бонев и Миланов в дома си в Банкя, за да „пият по чаша кафе". Там той им предложил 500 000 лв. за участието в сценарий, включващ радикализиране на протестите и сваляне от власт на кабинета „Орешарски".

Планът, чието обсъждане продължило цели 3 часа, предвиждал и дискредитиране на политическите врагове на Борисов, като мишена №1 бил Николай Бареков. „Трябва да бъде унищожен", разпоредил се експремиерът по адрес на лидера на „България без цензура". Петното, който стана известен с агресивното си поведение, провокациите си по време на протестите и участието си на срещите с граждански организации на премиера Пламен Орешарски, трябвало да уличи Бареков, като обясни пред медиите, че през цялото време е работил за него.

Сега: Брюксел ни взе на прицел и заради бежанците

Брюксел е предупредил българското правителство, че започва проверка заради спирането на бежанци на границата, лошите условия в лагерите и забавена регистрация. Това става ясно от писмо, което еврокомисарят по вътрешните работи Сесилия Малмстрьом е изпратила на 15 януари, съобщи БГНЕС. От писмото става ясно, че ЕК смята да стартира информационната фаза по бъдещи наказателни процедури за неспазване на европейското законодателство в следните области - недопускане на лица да търсят закрила на територията на България, условията за настаняване, забавяне на регистрациите по Евродак. Брюксел ни заплашва още с активиране на член 33 от Дъблинския регламент, който предвижда мониторингов механизъм спрямо държави членки, чиято система за убежище е подложена на силен натиск и има сериозен проблем във функционирането й.

Дума: Първанов нарече АБВ „млада партия"

АБВ е млада партия. Тази изпусната фраза от експрезидента Георги Първанов на вчерашната пресконференция на АБВ стана причина той да бъде засипан с въпроси дали възнамерява да превръща проекта си във формация. Това принуди Първанов да се поправи и да нарече АБВ "млада коалиция".

Бившият държавен глава бе възмутен и определи като "мракобесничество" изявленията, че инициаторите на АБВ са се самоизключили от БСП. Той обаче така и не отговори ясно дали ще се появи на заседанието на пленума в събота. "Превръщането на Националния съвет в другарски съд, в революционен трибунал, в инквизиция е просто израз на страх и слабост, разгневи се бившият президент. Накрая Първанов отсече, че за последен път обсъжда БСП.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини