Китайски клиники предлагат терапии за "коригиране на сексуалността" ... с електрошок

С електроди, разположени върху половия му орган, Чжан получава поредната доза електрошокове, докато гледа порно филм с гей съдържание - това е един от способите за "лечение" на хомосексуализма в китайска клиника, съобщава Франс прес.

"Трябваше да се подложа на процедурата, за да видя дали имам шанс да стана нормален човек", коментира 25-годишният китаец, който се представя само с малкото си име. Той се записал за лечението, "за да не разочарова семейството си".

"Когато реагирах на образите от филма, получавах електрошок с малка интензивност, но доста болезнен", коментира Чжан. Той сам платил за терапията.

Китайските власти изтеглиха хомосексуализма от списъка на душевните болести едва през 2001 г. С течение на времето "другарите", както наричат тук гейовете, са малко по-добре възприети от обществото, най-вече сред младите и в големите градове.

Но сексуалните малцинства все още са подложени на силен натиск в семейството. Често те са единствени деца и склоняват да сключат хетеросексуален брак, за да зарадват родителите си с внуче.

"Конверсионните терапии" от всякакъв вид, призвани уж да лекуват хомосексуализма, които датират от началото на XX век, се считат от специалистите за ненаучни, неефективни и в много случаи опасни. Но подобни "лечения" продължават да просперират в страни като Сингапур, Великобритания, САЩ, Китай и много други.

Пет китайски клиники предлагат терапии за "коригиране на сексуалността". Пациентите се подлагат на хипноза, електрошокове и химическо "лечение".

В пекинския център за психологическа помощ Хаймин предлагат терапии с електричество. Сеансите траят по 30 минути през интервал от няколко дни. От клиниката уточняват, че те се прилагат само при "най-тежките случаи". "След всеки електрически разряд пациентът прекъсва мислите си и се разграничава от фантазиите си", е написано в сайта на здравното заведение.

В споменатите китайски клиники считат, че хомосексуалността е обратима при пациентите, при които тя не е вродена.

Източник: dnes.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини