Пенсиите може да се увеличат и с по-малко от 3%

С по-малко от обещаните 3% може да се увеличат пенсиите от 1 юли, показват последните статистически данни, на базата на които трябва да се изчисли размерът на индексирането им. След като управляващите възстановиха швейцарското правило за ежегодното увеличение на парите за старост, в средата на годината те трябва да се вдигнат с 50% от индекса на потребителските цени и 50% от ръста на средния осигурителен доход, пише в. Сега. 

 НСИ обаче отчете символичните 0.4% инфлация за 2013 г. Докато сметките за индексирането с 3% бяха правени върху прогноза за 1.8% инфлация. Преди дни управителят на НОИ Бисер Петков призна, че не очаква ръстът на осигурителния доход да компенсира изоставането в прогнозата за инфлацията. Засега сметките показват, че в най-добрия случай той ще се вдигне с 5.2 на сто, което означава че пенсиите трябва да се увеличат с 2.8%. Възможно е ръстът им да е и с по-малко - с 2.5 на сто. В първия случай НОИ ще спести около 11 млн. лв. от предвидените 160 млн. лв. за индексиране с 3 на сто. Толкова се очаква да са непредвидените разходи за НОИ заради гласуваното по-късно замразяване на възрастта за работещите тежък труд, както и отпадането на годините за излизане в пенсия на военните. Във втория ще се спестят около 27 млн. лв. 
 
Социалният министър Хасан Адемов обяви, че ако пенсиите трябва да се увеличат с по-малко от прогнозата, той няма да е сред инициаторите да се заобиколи швейцарското правило с цел по-голямо индексиране. Адемов многократно е заявявал, че е крайно време осигурителната система да спре да се използва за партийни интереси, като се гласуват популистки законодателни промени, които водят до увеличение на разходите в нея. Шефката на социалната комисия и депутат от "Коалиция за България" Корнелия Нинова призна, че червените не са коментирали подобен сценарий с по-ниска индексация, но обеща да предложи въпроса за обсъждане на заседание на групата. 
 
Според Кодекса за социално осигуряване решението за индексирането на пенсиите се взема от надзора на НОИ, но е определен и размерът - той се изчислява по формулата на швейцарското правило. Някои юристи смятат, че текстът позволява на надзорниците еднолично да определят по-висок размер на увеличението. Според социални експерти обаче това може да стане само след законодателни промени. Практиката също ги подкрепя. 
 
Заобикалянето на швейцарското правило досега е ставало винаги с решение на парламента. То е въведено у нас през 2006 г., но никога досега не е използвано в чист вид. До 2009 г. депутатите са увеличавали пенсиите с повече, отколкото е трябвало. От 2010 до 2012 г. пък от ГЕРБ ги замразиха, след като парламентът гласува, че съответният текст в КСО, който регламентира индексацията, не се прилага за съответната година. 
 
Ако се стигне до по-ниска индексация на пенсиите, управляващите вероятно ще понесат сериозни критики от ГЕРБ, откъдето ги атакуваха, че и 3% са нищожно увеличение. Освен че замразиха парите на възрастните за 3 г., от ГЕРБ замениха и швейцарското правило с индексиране само с инфлацията. Според въведената от тях промяна сега те трябваше да се увеличат само с 0.4 на сто.
Източник: news.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини