България отказва да защити правата на българска майка в Англия

Елисавета с дъщеря си Меган

Българската държава отказва да защити своя гражданка, която е на път да изгуби детето си в съдебна битка във Великобритания. За това съобщи Николета Добрева от Габрово, която е част от групата, опитваща се да помогне на Елисавета Попова да спечели правото да отглежда едногодишната си дъщеря Меган.

За драмата на младата майка стана известно през септември миналата година, когато в репортаж на bTV беше разказана историята й. Детето е отнето от майката след развода ѝ с бащата - англичанин. Попова се усъмнила в поведението на мъжа си, когато установила, че е любител на детското порно. Когато разказала на акушерката за притесненията си обаче, властите й отнели детето, защото можела да му навреди.

Сега съдебното дело е във финална фаза и предстои Меган да бъде дадена за осиновяване от английско семейство. 10 февруари е бил крайният срок, който английският съд е дал на българската държава да се конституира като страна по делото и да защити правата на Елисавета и дъщеря й като свои граждани.

„Крайното решение трябваше да бъде взето от Министерски съвет, който заседава само в сряда, а английският съд веднага даде отсрочка в края на януари, за да даде време на държавата да се включи”, разказа Николета Добрева, според която няколко институции са уверили, че ще защитят майката и детето. Сред тях са били Консулската служба, Държавната агенция за закрила на детето, както и външният министър Кристиан Вигенин, който дал устно обещание.

„На 6 февруари получихме отговор от Държавната агенция за закрила на детето, че България не може да бъде конституирана като страна по дело, свързано с деца, защото няма такава законова уредба. Беше ни съобщено, че нашата държава просто няма механизми да защитава нашите граждани. Имаме този отговор в писмен вид”, обясни Николета Добрева.

Тя обаче е влязла в контакт и с бившия външен министър Соломон Паси, който е дал противоположно мнение и е обнадеждил групата, която се бори за Елисавета и Меган. „Според него писмото на ДАЗД е „недопустимо недоразумение”. Той ни пише, че държавата има механизми за защита на своите граждани, дори в спорните случаи, когато става въпрос за престъпници”, обясни Николета Добрева.

Групата не е загубила надежда и продължава да търси контакт с отговорните институции, от които зависи България да вземе отношение за Елисавета Попова и дъщеря й Меган.

Източник: http://btvnews.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини