В Крим вече мислят за руски паспорти

Продължава отзвукът от вчерашната новина, че Крим иска да стане част от Русия. След 10 дни ще се проведе референдум по темата. Междувременно градският съвет на Севастопол взе решение за присъединяване към Русия.

Руски парламентаристи ще се срещнат с делегация на Върховния съвет на Крим. В темите за обсъждане е включен въпросът за издаване на паспорти на жителите на полуострова в случай на присъединяване на Крим към Русия.

Жители на Москва пък смятат да изразят подкрепата си за Крим с митинг концерт тази вечер.

Не спират и международните реакции на решението на Крим. Референдумът за определяне статуса на Крим е нелегитимен, понеже нарушава украинските закони, заяви държавният секретар на САЩ Джон Кери. „Крим е част от Украйна. Това означава, че в него трябва да участват всички украинци, на цялата територия на страната”, заяви още той.

Такова е мнението и на Европейския съюз. Ако се проведе, референдумът в Крим ще бъде незаконен, от гледна точка на международното законодателство. Около това се обединиха европейските лидери на извънредния съвет в Брюксел вчера. 28-те предупредиха Русия, че ако не започне незабавни мерки за успокояване на напрежението ще последват тежки санкции.

В петък ще се проведе и поредно заседание на Съвета за сигурност за Украйна.

Източник: http://btvnews.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини