8 улици в Неделино баха затлачени от дъжда

Към края на деня обстановката в града се нормализира

Свлачища са затворили пътя до две села в община Неделино, а 8 градски улици в родопския град днес за няколко часа бяха затворени от наноси и свличания, предизвикани от дъждовните валежи през последните дни.

В петък беше създаден кризисен щаб, който да следи обстановката и да има готовност за спешна реакция, коментира кметът на Неделино Стоян Беширов.

Благодарение на продължителното засушаване през зимния период, нивото на иначе проблемната река Неделинска в града, се е повишено незначително.

Пострадалата градска улична мрежа през целия ден се разчиства от наносите, но затрудни движението на хора и автомобили.

Община Неделино е в силно пресечен терен, което създава много проблеми при всеки дъжд”, каза още кметът Беширов. Освен голямото свлачище от близо 100 кубика кал и пръст, което затвори пътя Неделино – Бял извор, в общината има и множество по-малки свлачища.

В общината се образуват изключително големи свлачища, тъй като дъждът е проливен, а почвата е суха и ронлива и затова има такива пропадания.

Заради свлачища днес бяха проблемни пътните връзки за селата Кочан, Раевица, Горен Върли дол – Долен Върли дол, където огромно свлачище затвори пътя към Неделино и преминаването там се осъществява по заобиколен път. 

Извозени са и пропадналите земни маси, които затрудняваха движението между селата Козарка и Върлино. Кметът обобщи ситуацията в края на петъчния ден като „нормализирана“ и изрази надежда проливните дъждове да спрат.

Припомняме, че в края на януари миналата година заради пороите общината беше в бедствено положение, а свлачище разруши къщите на няколко семейства в село Тънка бара.

СмолянБГвести.нет

Източник: smolyan.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини