Без давност за лагерите и възродителния процес

Давността за престъпления, извършени от комунистическия режим, сред които е и “възродителният процес”, е на път да отпадне. Решението за това е взето от правната комисия в парламента.

Депутатите допуснаха отпадането на давността до окончателното приемане на текстовете на Наказателния кодекс. Ако мнозинството в парламента се съгласи, в кодекса ще бъде създаден специален параграф.

Промяната бе предложена от ГЕРБ по инициатива на Движение “22 септември” с лидер режисьора Евгений Михайлов.

Заради изтичане на давността бяха прекратени няколкото процеса срещу палачите от комунистическите лагери в Белене, Ловеч, Скравена, Ножарево и т.н. бяха прекратени. След година това ще се случи и за престъпленията, извършени по време на т.нар. възродителен процес.

Поправката би дала възможност да започнат нови дела. Ако промяната бъде приета, давността няма да важи за умишлено причиняване на смърт, разстройство на здравето или лишаване от свобода по политически причини. Ще може да се търси възмездие и за престъпления против личността, като възпрепятстване на гражданите свободно да изповядват вярата си, както и насилствена смяна на имената, считани за престъпления против вероизповеданията.

Отговорност ще може да бъде търсена и на виновниците за изселване или лишаване от гражданство, прикриване на факти, свързани с екологични замърсявания, предоставяне на финанси и оръжие на терористични режими и дори унищожаването на досиета и документи.Без давност за лагерите и възродителния процес.

Източник: http://www.trud.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини