Фермери от цялата страна блокират пътищата в Смолян

Към протеста на смолянските учени от Опитната станция се присъединяват животновъди от  страната

Днес към протеста на колектива от Опитната станция по животновъдство и земеделие в Смолян се присъединиха фермери и производители. Те обавиха, че ако не се спре освобождаването на директорката доц. Оджакова, още в понеделник могат да започнат ефективни протести с фермери от цялата страна. Планират да блокират пътища и да не се допусне новият директор в сградата.

„Ако до утре/петък 21 март/ няма резултат, в събота и неделя ние ще направим организация и още от понеделник ще предприемем активни действия -ще изкараме фермерите от цялата страна и ще се изтеглим в Смолян, заяви Бойко Синапов, председател на Националната асоциация на животновъдите в България. Той призова грешката с освобождаването на доц. Оджакова да се поправи, защото българските фермери ще защитят станцията в Смолян и няма да допуснат да се унищожи животновъдството в България. Синапов припомни как те могат да стачкуват и да отстояват исканията си.

„Българските животновъди ще защитим тази станция тя, значи много за нас и ние напълно подкрепяме учените, които работят тук- за нас. Няма какво да се лъжем след тази грешка-освобождаването на директорката, следваща крачка е да се ликвидира станцият, но ние няма да го позволим“, заяви Синапов. Той изрази единодушното мнение на стотици фермери, че станцията работи много добре, консултира животновъдите и земеделците по всеки един проблем.

Сн.Бойко Синапов

Още на 19 март/ сряда/ всички регионални структури на животновъдите са предупредени, че ако не се спре освобождаването на смолянската директорка- животновъди от цялата страна ще се съберат в Смолян и ще блокират пътища.

“Те трябва да оставят на мира станцията- тя е етикет на българското животновъдство. Всичките ни стада са минали от тази станция, която притежава племенно стадо на породата Среднородопска овца. Тук, в тази станция са поставени основите и на тази порода, и на Родопския цигай -/б.а.-овце за вълна и месо/, на Българското късорого говедо -те са създадени в Смолян и ако ликвидират станцията- посягат на цялото планинско животновъдство“ ,отсече Синапов и поясни, че ако се закрие научно-производствения комплекс, ще изчезне генетичния потенциал на тези породи.

Щиляна Чакърова

Източник: smolyan.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини