Създадоха бионични растения със свръхестествени способности

Американски учени са създали първите бионични растения в света, напоявайки ги на клетъчно ниво с въглеродни нанонишки, пише The Independent. Изследователите от Масачузетския технологичен институт (MIT) са установили, че фотосинтезата се е подобрила с 30 процента и дори са успели да превърнат едно растение в химически детектор.

Екипът от биохимици и химически инженери посочва, че в бъдеще може да добави още по-необичайни способности, като създаде растения, които усилват мобилен сигнал или пък служат като живи улични лампи.

“Растенията са много привлекателни като технологична платформа”, казва ръководителят на екипа проф. Майкъл Страно. “Те се самопоправят, те са устойчиви към влиянията на околната среда, те оцеляват в трудни условия и сами си доставят източника на енергия и захранването с вода”.

Изследователите са приложили разтвор на въглеродни нанонишки директно към долната част на листата на Arabidopsis thaliana - растение, което често се използва за научни опити, заради сравнително малкия си геном. Благодарение на процес, познат като васкуларна инфузия, при който растенията абсорбират въглероден двуокис и отделят кислород, нанонишките са достигнали до хлоропласта. Научният екип е открил, че растенията, които са обработвани с разтвора подобряват фотосинтезата си с 30 процента.

Втори разтвор от въглеродни нанонишки, обработен да може да засича наличие на азотен оксид също е бил приложен към растенията. След обработката те били в състояние да излъчват инфрачервен сигнал, когато засекат азотен оксид. Учените посочват, че биха могли да се използват различни видове нанонишки за засичане на различни видове газ. Те си представят растения, които в бъдеще служат като устройства за откриване на експлозиви на летищата.

Източник: actualno.com

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини