Въртят сто хайдушки чевермета в Златоград

Атрактивен празник на Златоградското чеверме стята Общината и местните хотелиери на 3 май. Ароматът на поне 50 агнета ще събере почитателите на традиционния родопски деликатес и родопски фолклор на събора, който е най-новата атракция и се планира да стане ежегоден.

Добичетата ще се въртят на шишовете на открито край градския парк, както повелява кулинарната технология. Засега местни фирми, граждани и спонсори са осигурили около 50 животни, но бройката е отворена и може да стигне дори сто, обясниха организаторите. Докато се въртят агнетата, каба гайди ще огласят първия празник на чевермето, а на сцената ще се изявят и самодейни фолклорни състави от региона и страната, покенани от домакините.

Така малко преди Гергьовден, градът на Делю хайдутин ще стане сцена на българския фолклор и автентичната златоградска кухня. По време на фиестата всички ще могат лично да вкусят и да се запознаят с особеностите на местните кулинарни специалитети. Най-неуморните в дегустациите пък ще изгорят калориите в кръшните хора и танци, които ще се вият на площада до тъмно.

Щиляна Чакърова

Източник: smolyan.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини