Отново правят лазерни операции на очното перде в Смолян

д-р Андрей Маринов отново е гостуващ хирург в смолянската болница след 6 годишно прекъсване

От един месец са възстановени операциите за премахване на т. н.  „перде на очите“ в смолянската МБАЛ „Д-р Братан Шукеров”, съобщи началникът на Очното отделение д-р Любка Драгнева.

Методът за лечение на едно от най-разпространените заболявания- катаракта,  е сравнително нов и изключително ефективен. Оперативната интервенция е по-известна като лазерна, безшевна микрохирургия  с вграждане на мека вътреочна леща и максимално щади пациента.

Бързата и безболезнена процедура, съвсем кратък болничен престой и зрителна рехабилитация, са само част от предимствата на метода в сравнение със по-старите.

Няколко десетки са вече пациентите  в МБАЛ – Смолян, с възстановено зрение, заболели от катаракта. Под ръководството на един от топ специалистите в очната хирургия д-р Андрей Маринов, в операциите за отстраняване на катаракта са обучени и смолянски лекари. Той оперира периодично в смолянската болница, има много богат опит и го споделя с колегите си в Очно отделение.

Активно в интервенциите участват д-р Любка Драгнева и д-р Мария Захманова, д-р Галя Драгнева, д-р Петър Янев. По същество целият лекарски екип на Очното отделение се справя успешно в прилагането на модерния способ за възстановяване на загубеното зрение при катаракта.  

В МБАЛ „Д-р Братан Шукеров”, д-р Маринов идва често, но за пръв път като гостуващ оператор идва преди шест години – през 2008-ма, но след това оперативната дейност се преустановява.

”Заболяването катаракта се среща предимно при по-възрастните хора, но и при по-млади. В зависимост от състоянието на окото, зрението най-често се възстановява напълно. Този метод на оперативно отстраняване на катаракта навлезе в България през 90-те години и е изключително ефективен. Една операция може да приключи в зависимост от състоянието на окото, например дори и за десет минути”- посочи специалистът-офталмолог.

СмолянБГвести.нет

Източник: smolyan.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Видеа по темата

Още новини

Последни новини