Ученичка от Езиковата спечели стипендия за обучение в САЩ

„Моята победа се дължи на упоритата работа в училище и отличната ми подготовка по английски език. От изключително значение са и знанията ми по останалите предмети, с които демонстрирах и богатата обща култура.  Това е моята успешна формула, която ми даде възможност за едногодишното обучение  в САЩ. Ние, ботевци,  сме щастливци, защото се обучаваме при най-добрите учители по чужди езици.”С тези думи десетокласничката Айлин Айдън Серкан съобщи радостната новина за спечелената стипендия.

Тя кандидатства по програма  „YES”, по която се отпускат средствата, предоставящи възможност на ученици от България за  обучение отвъд океана. Всяка година над хиляда ученици на възраст между петнайсет  и седемнайсет години се състезават за отпускането на стипендията, като само шест от тях се допускат до финала. Програмата е значима за разширяване комуникацията между народа на САЩ и другите страни-партньори, включени в помощ на насърчаването на взаимното разбирателство и уважение. Стипендиите се отпускат от щатското правителство и се администрират от Бюрото за образование и култура към Департамента на САЩ.

Състезанието се провежда в три кръга. Първият кръг е тестова проверка, проверяваща знанията по английски език. Вторият кръг е свързан със създаване на писмен текст – есе и слушане на непознат текст и отговаряне на въпроси. В третия кръг от кандидатите се изискват умения за работа в екип и явяване на интервю. През всичките кръгове възпитаничката на ГПЧЕ „Христо Ботев” показва своята отлична езикова подготовка и богатата си обща култура. Тя прави впечатление на комисията с умението за креативно мислене и нестандартните решения при решаване на поставените задачи в екип.

Айлин сподели, че резултатите се обявяват в първата десетдневка на април, а подробностите около заминаването й ще бъдат ясни до края на тази учебна година. Тя благодари и на своята учителка по английски език госпожа Златка Тодорова, която е „главният виновник” за успешното й преборване със сериозните конкуренти от езикови гимназии както от столицата, така и от провинцията. Сега Айлин се вълнува около предстоящото си отпътуване и се подготвя за новите срещи с връстниците от страната на неограничените възможности.

Източник: kardjali.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини