Жителите на Момчилград вече хвърлят боклука си разделно

Тази седмица стартира раздаването на безплатни кофи и чували за съхранение на сухия отпадък в стартиралата кампания на община Момчилград за разделно събиране. По този начин местната администрация цели да намали количеството на депонирани битови отпадъци, извозвани за регионалното депо. С разделянето на отпадъците на сухи и мокри увеличението на отчисленията, които плащат общините за депониран отпадък, ще рефлектира минимално върху размера на данък такса „смет”. Със спестените средства от общината възнамеряват да реализират проекти, свързани с опазване на околната среда, които са от пряка полза за гражданите.

В кампанията първи се включиха живущите в блок „Люлин”, чиито жилища са регистрирани по Закона за етажна собственост. Те приветстват идеята за разделно събиране в града и смятат, че градинките и междублоковите пространства ще бъдат по-чисти и приветливи.

Очаква се до месец акцията за разделното събиране да обхване всички учебни и детски заведения на територията на общината.

Припомняме, че в раздадените чували ще се изхвърля сухият отпадък. Към него се причисляват стъкло, хартия, пластмаса, картон и всички битови отпадъци, които трудно се разграждат в природата. Осигурените специализирани кофи за съхранение на сухия отпадък ще бъдат извозвани всеки понеделник и четвъртък.

Източник: kardjali.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини