Сепаратисти превзеха участъци в Източна Украйна (видео)

Руският външен министър Сергей Лавров заяви, че всяко въоръжено действие от страна на украинските власти в източната част на Украйна може да подкопае предстоящите преговори, предаде Би Би Си.

Той направи този коментар, след като про-руски бойци щурмуваха полицейски щаб в източния украински град Краматорск в неделя.

САЩ осъди ролята на Русия в "подбуждането" на проблеми в източната част на Украйна.

Дипломатически разговори с участието на Украйна, Русия, САЩ и ЕС трябва да започнат в Женева в четвъртък.

Лавров заяви, че Украйна е "демонстрирала неспособността си да поеме отговорност за съдбата на страната".

Досега Русия отрича, че е пряко отговорна за размириците в източната част на Украйна.

Проруски активисти, въоръжени с автоматични оръжия, превзеха управлението на милицията в източния украински град Краматорск, на 150 км от руската граница, предаде Ройтерс, като се позова на очевидец. Градът има население около 200 хиляди души.

Според него организираната бойна част от 20 мъже във военни униформи е превзела сградата към 20 часа местно време. Те пристигнали с най-малко два автобуса. Видеоклип показва как нападателите получава заповеди от командира си и стрелят с автомати, докато се приближават да управлението на милицията.

В събота и.д. вътрешен министър на Украйна Арсен Аваков, обяви в профила си във Facebook, че милицията е влязла в престрелка с въоръжени лица в Краматорск и Красний Лиман в Донецката област, съобщи Франс прес.

В събота проруски активисти, също снабдени с автомати, завзеха административни сгради в град Славянск, на 150 км от руската граница, и направиха барикади в околностите на града, припомнят агенциите.

Артемовск сепаратисти не са успели да превземат полицията, но са били пуснати в сградата на градския съвет, над която бил издигнат сепаратистки флаг, предаде Фокус. Пристигналите от други градове на Донецка област сепаратисти се събрали в сградата на полицията, но след преговори с ръководството се разотишли. Част от митингуващите се насочили към сградата на градския съвет.

Първоначално знамето на Донецката република било издигнато на пилон пред сградата на съвета.

САЩ заплашиха Русия с нови санкции заради ескалацията на напрежението в Източна Украйна.

"Обезпокоени сме от съгласуваната кампания, която виждаме да протича днес в Източна Украйна, извършвана от проруски сепаратисти, вероятно с подкрепата на Русия, които подстрекават към насилие и саботажи и се стремят да подкопаят и дестабилизират украинската държава", каза в събота Лора Лукас Магнусон, говорител на Съвета за национална сигурност към Белия дом.

По думите й вече сме ставали свидетели на подобни "така наречени протестни действия в Крим" преди подготвеното анексиране към Русия.

"Призоваваме президента Владимир Путин и неговото правителство да прекратят всички опити за дестабилизиране на Украйна и предупреждаваме да няма по-нататъшна военна интервенция", допълни тя.

В телефонен разговор с руския външен министър Сергей Лавров държавният секретар на САЩ Джон Кери е изразил "силно безпокойство" от нападенията на въоръжени проруски активисти срещу сгради на администрацията и милицията в няколко населени места в Източна Украйна, предаде АП.

Източник: http://www.dnes.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини