Мечка нападна овчарник, шест овце са мъртви, пастира отблъсна звяра с брадва

Мечка нападна овчарник  уби шест овце, а три са  фатално ранени. Сигнала за набеза е получен в Регионалната инспекция по околната среда и водите (РИОСВ) – Смолян  в събота сутринта, 19 април, съобщават от екоинспекцията.  Незабавно служителите на  „Група за бързо реагиране“ са се отправили към  мястото на инцидента. В обора на 53 – годишния мъж от с. Забърдо, община Чепеларе са  открили шест убити овце,  а други три били сериозно ранени, като в последствие са издъхнали.  В момента на нападението в селскостопанската постройка е имало 144 овце. Обора се намира на около шест километра от с. Забърдо.

Стопанинът  Асен Чавдаров бил свидетел на инцидента. 53 годишния мъж от чепеларското село Забърдо, се засякъл със дивото животно. Мечката тръгнала към него, но той не се изплашил и с брадва в ръка прогонил звяра. Около бивака е имало 5 кучета, но те не успели да отблъснат мечката.Чавдаров има няколко обора с овце и миналата година отново имал посещение от мечка. Според следите, които са оставени в района на нападението дивото животно е доста голямо. Задните лапи са около 28см., а предните са приблизително около 18см.

В събота експертите от групата за бързо реагиране са заложили десет стъпкови и два фото капани в района. Раздадени са и спрейове против нападение от мечки на част от жителите на селото. От събота експертите от  групата са в района, като днес те монтираха  електропастир, около обора, който е предоставен безвъзмездно от РИОСВ – Смолян.

Източник: smolyan.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини