В смолянската болница вече работи апарат за ядрено-магнитен резонанс

Отскоро МБАЛ „Д-р Братан Шукеров” разполага с ядрено магнитен резонанс, който дава образна диагностика от най-висока класа. След като премина тестовият период и получи всички разрешения за експлоатация, монтираният апарат вече влезе в действие.

Проведено е 3 месечно обучение на екип от трима лаборанти от отделението по образна диагностика, които  са подготвени да работят с  ЯМР.

На този етап чрез ядрено магнитния резонанс се правят изследвания на нервната система, главата и на  гръбнака, но по –нататък предстои да се правят и на корема.

„Това са областите, в които  възможностите на сложното съоръжение ще се използват най-пълноценно”, каза  началникът на отделението за образна диагностика д-р Петър Лалов. Той посочи, че чрез тази високоспециализирана диагностика може да се  прави още по-прецизно изследване на  патологията на централната нервна система.

До сега най-близкият град за изследвания / ЯМР/ бе Пловдив като пациентите от Централните Родопи трябваше да преодоляват голямо разстояние и много време, за да получат тази високоспециализирана диагностика. Реално през първите месеци на тази година вече са изследвани над 20 пациенти на МБАЛ – Смолян.

Гаранцията на ЯМР от фирмата-производител е седемгодишна. Високотехнологичното  съоръжение работи при  строго контролирани параметри и условия, създадени специално за него в една от залите на първия етаж на лечебното заведение.

 Създаващото се силно магнитно поле, което обаче е безвредно, не допуска  да бъдат изследвани лица с импланти и стимулатори.

Изследванията на нуждаещи се пациенти чрез ЯМР ще е по преценка на лекари-специалисти в съответните области. Те ще се заплащат от Здравната каса, след като МБАЛ „Д-р Братан Шукеров” сключи договора с нея. При необходимост обаче, посочи д-р Лалов, високотехнологичното съоръжение ще може да се ползва и срещу заплащане като цените ще бъдат също уточнени и обявени.

Източник: smolyan.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини