С "Песен за Орфей" родопска арфистка откри майските празници в Смолян

Смолян ще се превърне в символ на изкуството,  таланта, красотата и  творчеството, каза при откриването им секретарят Момчил Николов

С произведения на Хендел, Менделсон и Дебюси бяха открити официално тази вечер Майските културни тържества в РДТ „Николай Хайтов, съобщиха от община Смолян.  Те бяха изпълнени от нежната арфа на смолянчанката Анжела Маджарова и сопрана Диляна Георгиева. В памет на баща й, именития музикант и  композитор  Николай Карагяуров,  Анжела със сълзи на очите изсвири  неговото произведение „Песен за Орфей”. През цялото време публиката аплодираше талантите от  световната класическа сцена. В една нежна, музикална палитра от  арфа и глас бяха представени музикални шедьоври от световната литература, които третират темите на любовта, сакралната молитва и вяра, легендите, песните, митичните герои и природни феномени. Затова и концертът бе озаглавен „Легендарно и свещено”. Секретарят на община Смолян Момчил Николов  даде началото на   Майските културни тържества, които се провеждат за 45- и път.  „Те отново ще превърнат Смолян в символ на изкуството и  таланта, на красотата и  творчеството.

Ще се радваме на музиката и словото, на изобразителното изкуство и танца на прекрасния български фолклор. Ще им дадем подкре

пата си, защото те изразяват българския дух”, посочи в словото си Николов.  От името на кмета Николай Мелемов той пожела на участниците в тържествата да изявят своя талант и да предизвикат възторга на публиката. А на всички жители и гости на община Смолян да отворят сърцата си за изкуството.

Областният управител инж. Димитър Кръстанов  бе гост на културното събитие. Сред публиката бяха близки, почитатели и роднини на Анжела. Където и да  ходи родопчанинът, винаги носи планината в себе си, каза в края на концерта развълнуваната смолянчанка.   

Източник: smolyan.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини