Родопски села пропищяха от набези на диви прасета

Местните искат разрешаване на извънреден лов 

Стопаните от няколко села в община Баните вдигнаха ръце от набезите на дивите прасета върху нивите. Жителите на селата Малка Арда, Давидково, Загражден, Стърница, Глогино и Босилково се оплакват, че глиганите нападат и унищожават посевите от картофи, засети преди месец. Хората са притеснени, че реколта няма да има и ще останат без препитание и храна. Освен картофените градини, стадата с глигани ровят ливадите. Собствениците коментираха, че по този начин те стават неизползваеми и нямат да могат да съберат достатъчно сено. Разораните пасища крият рискове и от налагане на санкции.

Местните са уверени, че причина за невижданата глиганска агресия е ловностопанснкия участък „Сливка” в землището на община Баните. По думите им, концесионерът на ловното стопанство не изпълнява договора и държи изкуствено събраните диви прасета гладни. „Животните са гладни и затова нападат селата”, категорични са потърпевшите и настояха депутатът да постави въпроса  в Министерството на земеделието и храните.

Ловците от местните ловни дружинки предлагат или да се разреши спешен острел на глигани, или да се прекрати концесията на стопанството и грижата за дивеча се предостави на местните авджии.

Хората от засегнатите селища припомниха, че преди години е давано разрешение за острел на проблемни прасета и призоваха депутата Дора Янкова да съдейства, за да бъде разрешен извънредния лов за намаляване на популацията.

Източник: smolyan.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини