Пожар заради ЕВН остави родопско семейство без дом

„Цял живот съм бил горд човек, никога не съм се молил за нищо, сега гордостта ми се смачка, плаче ми се”. Само това успява да каже, за да опише трагедията сполетяла семейството му 68 годишният родопчанин Кирил Ставракев. Преди дни къщата му в смолянското село Левочево почти изгоря, а той и жена му останаха без дом. Живеят при роднини, хора от селото носят храна на семейството, за да оцелява и преживее стреса след опожарения дом, събиран цял живот. „Цял живот съм се трудил, за да си направя дом. Сега започвам от нулата”, казва съкрушен Ставракев, а очите му се пълнят пред страховитата гледка на обгорелите греди и зейналия покрив на някогашния семеен дом.

Първият етаж, в който живее сестра му е унищожен-огънят и водата от гасенето са изпепелил имуществото . Хората от Левочево не скъпят усилия и помагат в разчистването на останките от пожара. От цялата покъщнина са останали само две пружини за леглата и обгорели  стара шевна машина и готварска печка.  А къщата нямала и застраховка.

 Според изтерзания стопанин причината за бедствието е токов удар, подпалил  ел.таблото на втория етаж.

„В деня на пожара тук нямаше никой, но екипи на ЕВН многократно включвали и изключвали тока, заради ремонти. Нямало е нищо включено в къщата, а и инсталацията ми беше перфектна. Най-вероятно волтова дъга е запалила етажното табло. От  ЕВН ми казват – докажете, че това е причината за пожара”. Така на кратко и с огромна мъка описва ситуацията в деня на зловещия инцидент Кирил,  но недоумява как може да го докаже причината, след като огънят е унищожил къщата и всичко е изгоряло. Съседите на бедстващото семейство са категорични, че ако  огънят беше лумнал през нощта, поне 5 къщи наоколо са щели да изгорят.

Сега семейството се надява на помощ, за да сложи поне покрив над обгорелите останки и да има стаичка до есента, за да се подслони. Кметът на община Смолян Николай Мелемов се ангажира да изпрати комисия и да подкрепи семейството , за да ремонтира дома си.

СмолянБГвести.нет

Източник: smolyan.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини