Четири мечки от Кормисош край Лъки, "емигрират" в западни зоопаркове

Снимки: http://www.dnevnik.bg

Животните ще остареят нахранени и доволни, радват се екозащитниците

Четири от 10-те мечки, които живеят от години затворени във вивариума на държавното Ловно стопанство „Кормисош” край Лъки, сменят българския си адрес и до дни заминават за зоопаркове в Белгия и Холандия.

Така те ще заменят бетонните клетки и ще имат спокойни старини, казва Александър Дуцов от сдружение за дива природа „Балкани”. Защитените животни се хранят на ден с от 5 до 7 кг качамак, мармалад, плодове и зеленчуци, но въпреки това издръжката им е скъпа и от стопанството не могат да ги хранят пълноценно. За това МОСВ от години търси дом на прибраните зад решетки зверове. Макар и да е забранено, любопитни туристи влизат и снимат мечоците в бетонните клетки, които са наистина тъжна гледка.

За Холандия вече са отпътували 4 мечки от Кормисош, сега тръгват още две, но за зоопарк - открит тип в Белгия, животни ще пътуват за първи път. Зверовете ще бъдат упоени, и в специални клетки с лицензираните камиони заминават за чужбина. В транспортния екип е предвиден персонал за ежедневни грижи-храна, вода, както и ще следят за общото състояние на специалнит епътници.

Множеството документи за преместването се подготвят от екоминистерството. „В последните години статутът на мечкарника е неясен и е в тежест на стопанството. Никой няма интерес да отглежда тези мечки, затова идеята е те да се изселят от там”, обясни екозащитникът Дуцов.

Развъдникът е построен през 1967г. по идея на хора от политбюро, за да се възстанови изчезващия вид. Развъждали ги и пускали в гората, но промените през 1989г. спрели процеса. През 2002 г. Видът „кафява мечка“ е обявен за защитен, а мечките във вивариума останаха затворени и полугладни, макар и с микрочипове от фондация „Четири лапи”.

Държавно ловно стопанство „Кормисош” е бил любимо за ВИП ловците от соц-а, но и сега често посреща височайши гости. Ловната резиденция с хеликоптерна площадка е ползвана навремето от бившия първи Тодор Живков и социалистическия елит в братските държави. Съвременни родни политици и бизнесмени също ловуват в резервата на адв. Тодор Батков, както и стрелци от Германия, Австрия, Русия, Франция, Испания, Италия, САЩ .

СмолянБГвести.нет

Източник: smolyan.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини