Европомощи за безработни - нова схема при телефонните измами

"Схемите, които използват телефонните измамници, се изтъркаха, затова те измислят нови или допълнения към старите", обясняват полицаите. Бизнесът на ало-мошениците продължава, като те използват всякакви актуални теми. В хит са се превърнали европомощите за безработни, социално слаби и пенсионери. Бежанската вълна от миналата есен също се използва като сценарий. Започват все по-трайно лъжовните трикове да се пускат и в социалните мрежи, предупреждават криминалистите.Допреди няколко години телефонните измами бяха патент на ромите бургуджии. Те се смятат и за създателите на първите класически схеми - за търговия с машинни части, катастрофа с дете и т.н. Все по-често обаче ченгетата влизат в дирите на групи, които не са от малцинствата. За "мулета" - тези, които вземат парите от излъганите и ги носят на престъпниците, се набират хора по обяви, че търсят работа. В много случаи "куриерите" изобщо не знаят, че участват в измама, нито кой ги е наел да доставят пратка от един в друг град.
"Начинът да се спрат лъжите по телефона е все повече хора да бъдат информирани за тях", убедени са полицаите.
Търсят учители за разпит на бежанци
Бежанската вълна от края на миналата година не подмина и схемите за телефонни измами. Полицията в Монтана работи по няколко случая, в един от които бе замесено името и на миналогодишния шеф на РПУ-то в града Даниел Псалтиров.
Измамник звънял по училищата из града, представял се за Псалтиров и казвал, че търси учители по английски, които да превеждат срещу заплащане при разпити на задържани бежанци. Някои преподаватели се вързали на номера. Мошеникът поискал от тях да купят ваучери за джиесеми и да му продиктуват номерата, за да може чужденецът да се свърже с близките си до идването на преводача.
Когато идвали в РПУ-то, учителите разбрали, че са излъгани и окрадени. Същият номер бил разигран и през февруари тази година в Берковица. Непознат позвънил в хотел, представил се за местен шеф на полицията, и поискал от администраторката да дойде да превежда при разпита на арестуван руснак. Жената се съгласила, но мнимият началник настоял да купи ваучери за чужденеца, като парите ще бъдат възстановени. Служителката изгоряла с 350 лева.
Европейският съюз дава двойно на пенсионера
Най-новият сценарий на измамниците е "европейски", предупредиха от полицията във Варна. Там вече работят по няколко жалби на пенсионери, станали жертва на мними служители от Европейската комисия.
Мошениците звънят по телефона и обясняват, че ЕС е създала специална програма за повишаване на дереджето на българските пенсионери. По нея всеки възрастен човек щял да получи двойно повече от сумата, която има в наличност в момента. Само трябвало да приеме представителя на Европа вкъщи и да му покаже банкнотите и той да ги опише. Подмамените старци приемали вкъщи добре облечен мъж, черпели го с кафе и сладки, а той описвал парите и попълвал формуляри с името и ЕГН-то на пенсионера.
На тръгване казвал да чакат, докато сумата се получи по банков път. Щом си заминел, се оказвало, че докато брои и описва банкнотите, измамникът ги е заменил с нарязани хартийки.
Хванете лъжеца с белязани пари
Телефонни измамници успяха да прецакат лековерни хора в Русенско със схема, в която се включва и фалшиво съдействие на полицията. Мошеник се представя за лекар и обяснява, че са нужни няколко хиляди лева за спешна операция на близък човек. Добавя, че за сумата ще прати някой санитар от болницата. Веднага след като разговорът приключва, телефонът на жертвата отново звъни. Обажда се полицай. Казва, че са подслушвали разговора и разследват лъжците. "Можете ли да ни помогнете да ги хванем, да ги вкараме в затвора и до 10 години да не излязат оттам?", пита ентусиазирано криминалистът. После инструктира слушателя си да бележи всяка банкнота с химикалка и да запише номера, да сложи пачката в плик и да чака мнимия санитар. "Ние с момчетата ще седим наблизо и няма да се виждаме. Щом вземе парите, на другата улица го пресрещаме и арестуваме", обещава полицаят.
"Санитарят" идва, взема плика и си отива, а излъганият чака с часове ченгетата да му се обадят, за да го разпитат като основен свидетел срещу телефонни измамници.
Внимание: Ремонт в квартала
Водата, парното или тока вкъщи спират заради ремонт в квартала и мошениците научават това. Започват да звънят по телефоните или направо по вратите на хората, за да им обясняват, че са от аварийната група и ще пуснат водата или тока, но първо трябва да бъдат платени стари сметки, глоби и лихви. На такава измами все по-често попадат полицаите от градове като Враца, Сливен и др., в които текат големи ремонти по подмяна на водопровода и канализацията.
Във Велики Преслав пък е засечена друга схема. Спира водата и на телефоните звъни "техник". Дава на хората номер, на който да правят справки за сметките си. Телефонът се оказва импулсен и минута разговор за него се таксува по 2 лева.
За болния трябва и пижама
Всеки месец около датите за раздаване на пенсии в Шуменско започва и вълна от телефонни измами. Мошениците използват класическата схема - пари за лечение на болен роднина, като внасят в нея и новост.
Първо обясняват, че човекът е със счупен крак, трябва да се оперира и да му се сложи златен пирон за 3000 лв. Но понеже злополуката е станала внезапно, освен парите близките трябва да дадат на куриера и пижама. По този начин мошениците са доста по-убедителни пред разтревожените хора. Така била излъгана 85-годишна шуменка, която "д-р Димитров" посъветвал по телефона да метне от терасата си пакет с 850 лв. и пижама на сина си.
Скайп булки мамят на пет континента
Разград е уникален с булките измамнички, които жилят чужденци със солидни суми, като им обещават любов и брак по скайп или по телефона. Жертвите са основно турскоговорещи самотни мъже и от петте континента. Последно е имало измамен гражданин на Азербайджан. Пострадалите са от Холандия, Франция, Германия, САЩ, Австралия - навсякъде, където има гастарбайтери.
Мераклиите за женитба се избират от сайтове за запознанства и булките започват да си пишат с тях или да си говорят по телефона. Жените се представят за млади, неомъжени и бедни. При развихряне на виртуалната любов изникват пречки като в турски сериал - роднините се разболяват, паспортите се бавят, колата се разваля... Всяко нещо се оправя с пари, ако трябва - с много пари. Само за 2014 г. в Разградско има образувани 32 дела за измами на чужденци.
Плати за колет с билки от чужбина
Телефонните измамници не спират да измислят нови сценарии, за да измъкват парите на хората. Наскоро от Областната дирекция на МВР в Благоевград предупредиха за непозната досега схема за измама.
Мошеникът звъни на домашен стационарен телефон. След като стопанинът на дома вдигне, непознат мъжки глас с акцент започва разговор и му обяснява, че имат общи познати, от които е взел телефонния му номер. После разказва, че се обажда от чужбина, че е болен от рак и е решил да си направи операция в България, защото например в Испания, където е в момента, това е много скъпо. Казва, че е изпратил в Благоевград всичките си парични спестявания чрез куриерска фирма в колетна пратка, с надпис "билки". Моли събеседника си да го вземе на всяка цена, да плати колкото му поискат, а като го получи, да го отвори и да си възстанови парите. Дава му номера на куриерската фирма. Всъщност това е телефонът на негов съучастник, който вдига още на първото позвъняване. Представя се за служител в офиса в София, прави справка в компютъра и потвърждава за колета с билките. Казва, че получателят трябва да плати от 2500 до 5000 лв., тъй като пратката много се е забавила. Парите трябва да се предадат на куриер, който пристига и носи кашон. Взема парите и го предава. Вътре е пълно с нарязани стари вестници.
Не отговаряйте на есемес "Спешно е. Обади ми се!!!"
"Спешно е. Обади ми се!!!!" Ако получите такъв есемес или имейл, в който е посочен непознат номер от чужбина, не му отговаряйте. Това е един от най-новите трикове на телефонните измамници, предупредиха от Главна дирекция "Национална полиция."
Телефонът за връзка е от държави като Италия, Украйна, Русия, Нигерия, Конго и др. От полицейските разследвания до момента е установено, че тези номера са импулсни и една минута на тях струва от 5 до 7 евро. Включват се автоматично при набиране и дават съобщение на английски, италиански или руски да останете на линия, докато се обади абонатът.
Вече има регистрирани случаи, когато от другата страна на импулсния телефон вдига българин. Обяснява надълго и нашироко, че е закъсал в чужбина и търси някой познат да му помогне. Може да поиска пари или само да му се заредят ваучери на неговия телефон, тъй като звъни от апарата на случаен минувач.
Същите трикове се прилагат и с кратки съобщения "Спешно е. Обади ми се" във фейсбук или в пощата. Имейлите са изпратени от електронен адрес, който се закрива няколко минути след създаването му, обясняват криминалистите.

Източник: http://www.trud.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини