На челно място сме по загинали на пътя млади шофьори

С антистрес топки, брошури и строг полицейски контрол „Пътна полиция" и млади доброволци ще се борят с пътнотранспортните произшествия през месец май. На пресконференция в Главна дирекция „Национална полиция" служители на реда и доброволци представиха тазгодишната си инициатива „Шофирай отговорно и толерантно".

Май е обявен за месец на превенцията. В тази връзка от днес до 23-и май в цялата страна ще се проведат общо 30 специализирани полицейски операции, които ще са насочени основно към младите шофьори. Комисар Антон Антонов обяви, че те са особено рискова група и близо 20% от участниците в ПТП-та за изминалата година са били именно на възраст между 18 и 25 години.

Кампанията в столицата вече е започнала и ще се води основно на три ключови места - шосетата Цариградско, Ботевградско и Пернишко. Тя цели да предпази, а не да накаже - задачата ни е не да търсим повече нарушители, а да предупредим водачите, обясниха от ГДНП.

Доброволците от Институт за изследване, образование и развитие „Отворена младеж", които ще се включат в кампанията във всички 28 области, представиха пък обстойна статистика за пътните произшествия във всичките шест държави, в които се провежда тази инициатива - България, Румъния, Гърция, Италия, Словения и Унгария.

По доклади на самите страни средно загиналите при ПТП-та за Европа са 61 души на 1 милион население, докато за родината ни числото е 82. При нас се наблюдава и тенденцията за спад при броя на загиналите, но нарастване броя на ранените.

По общи данни от всичките 6 страни близо 70% от загиващите по пътищата са мъже, а 55% от всички пострадали са именно водачите на автомобили. 27% от жертвите у нас са пътници, като по този показател взимаме челното място в класацията.

14% от загиналите на пътя у нас пък са младежи между 18 и 24 години, като и в тази област страната ни държи първа позиция. 2,4% от жертвите, които българските пътища взимат, са деца под 15 години, като от ГДНП подчертават, че това се дължи на родителското невнимание спрямо предпазните колани и детските седалки.

От началото на годината не е имало ден, в който пътна полиция да не е правила проверки, увериха от ГДНП. Служителите на реда се ангажираха отговорно и с опазването на пътищата през идните седмици, когато за полицаите работата ще е три в едно - избори, балове и тежки ремонти по основните пътни артерии.

На 100% ще сме на работа, ще се вложат всички усилия и в София, и в страната, обещаха полицаите.

Източник: news.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини