Twitter следи настроенията в цял свят

Инструмент в Twitter може да проследи настроенията в цял свят в реално време, съобщиха австралийски учени. Целта му е одобряване на грижите за психическото здраве.

Онлайн инструментът, наречен We Feel, анализира до 32 000 туита на минута, около 10% от всички туити на английски език, и търси 600 думи, свързани с чувствата, като любов, радост, изненада, гняв, тъга и страх. Данните ще бъдат използвани за проследяване на емоциите на хора и общности на различни места и "в крайна сметка ще предсказват къде и кога са необходими потенциално животоспасяващи услуги", заяви ръководителката на изследването Хелън Кристенсен от австралийския институт Блек дог. Той изследва и лекува нарушения в настроението като депресия.

"Силата на тази информация не може да бъде подценявана. В момента изследователите на психическото здраве и свързаните с него програми за обществено здраве използват данни за населението, които могат да са на повече от пет години", допълни Кристенсен, която е професор и директор на института.

Големият обем данни от Twitter, който има 255 милиона активни потребители на месец в цял свят, се анализира с помощта на австралийския научен институт CSIRO и на интернет гиганта Амазон. За момента проектът обхваща само туитите на английски език, ограничава се само до Twitter и е затруднен заради липсата на данни за пола, самоличността и местоположението на някои потребители в социалната мрежа.

Въпреки тези ограничения изследователят по проекта Бридиан О`Деа казва, че инструментът е първата възможност за по-голямо разбиране на хората, които използват платформата, за да изпращат туити за емоциите си. Инструментът We Feel е наличен на сайта wefeel.csiro.au, пише БГНЕС.

Източник: bgnes

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини