TEDxBG 2014: Идеите, които си заслужава да бъдат разпространявани

Сн.: TEDxBG

През изминалата седмица имах възможността да стана част от форума за "идеи, които си заслужава да бъдат разпространявани", кръстен накрато TED. Няма как да не ти е попадал запис от международните издания на събитието. Идеите, които се обсъждат там, общо казано, целят да подобрят света, в който живеем с хрумки от различни величини – от най-злободневни практики, до изобретения, които могат да променят завинаги живота на планетата.

Когато пристигнах с известно закъснение в неделя сутринта на българското издание, което съвсем не между другото се организира напълно независимо със собствени сили и нерви от българска страна, момичето на входа ме посрещна с усмивка и с радост ми сподели, че вече в зала "България" са се настанили над 1200 души. Успях да остана през целия ден и всяка една презентация ми даде по зрънце информация, което с грижа прибрах и оставих да покълне през следващите дни.

Темите, които бяха засегнати в презентациите на лекторите, преминаха през история, достъп до обществена информация, равенство между половете, "лекуване на хомосексуализма", предотвратяване на разхищението на хранителните ресурси, правата на бежанците, как да си купим депутат и струва ли си подобна покупка, разговори за смъртта, бъдещето на биоземеделието, обезобразяването на човешкото тяло и още много други истории.

Заедно с тия 1200 души видях и научих множество начини, по които можем да противодействаме на незадоволителната реалност, която ни заобикаля. И ако нямаме възможност на тоя етап да си купим депутат, както ни бе предложено от Христо Станкушев и Ангел Спасов, то съвсем лесно можем да използваме като ефективно оръжие Законът за достъп до обществена информация за премахване на множеството проблеми, с които се срещаме ежедневно, както ни бе предложено от Росен Босев.

Историите бяха изключително интересни и дадоха доста храна за размисъл на участниците, посетителите и организаторите. Но като че ли по-важното на цялата история беше съмишленици и позитивно мислеща маса хора да се съберат на едно място, да се огледат и да разберат, че никога не са били сами. И макар често да ни се е струвало, че водим изгубена битка срещу голямата лоша неправда на света, с посещението на TEDxBG малко или много успях да подхраня вярата си, че по-доброто бъдеще е все пак възможно.

Може да звучи твърде оптимистично и лековерно, но винаги съм вярвал, че големите истини са прости. А истината, която звучеше често от сцената на TEDxBG, беше, че ако искаме да променим нещо, все пак трябва да положим минимално усилие. Някои от инструментите и пътищата, по които можем да противодействаме на незадоволителната реалност, ни бяха посочени от лекторите.

- Отиди и питай в големите хранителни вериги какво правят с хранителните продукти, които не стигат до рафтовете. И питай всеки ден.

- Замисли се какво винаги си искал да правиш и се опитай да го правиш всеки ден в период от 30 дена.

- Подай сигнал до съответната институция за нередност, на която си станал свидетел.

- Слушай какво има да ти каже човекът до тебе. Говори с него.

- Отиди на Витоша и бягай през нощта.

- Прочети обещанията на партията, за която ще гласуваш. Питай. Разсърди се.

- И естествено – вземи повече приятели на следващото издание на TEDxBG и стани част от него.

Винаги ще можеш да го направиш, стига да имаш желание. Организаторите ще успеят да ти намерят какво да свършиш. Защото събитие за 1200 души не се прави току-така. То се прави с много любов и разбиране, отговорност и заинтересованост, отношение към проблемите на деня и идеи как те да бъдат премахнати. Аз влизам с два крака напред.

Поредицата събития включва пет документални филма.  в партньорство с Agitprop, след които животът ни ще си остане същият – пъстър, изненадващ и изключителен

"И понеже TEDx BG e холистичен метод за лечение на обществени заболявания, няма как да пропуснем един от най-важните елементи – киното. Селекцията е като билков концентрат – малко на брой, но изключителни документални филми, обединени около достатъчно красноречивата и напълно подходяща за състоянието на пациента (днешното българско общество) тема Модерен абсурд" (TEDx BG/)

19 May: The Last Black Sea Pirates / Последните черноморски пирати

21 May: The Boy Who Was a King / Момчето, което беше цар

22 May: Paradise Hotel / Хотел Рай

23 May: Concrete Pharaohs / Бетонни фараони

26 May: Taste the Waste / Вкуси боклука (free entry)

Вече 25 години TED дава възможност на световно-известни учени, дизайнери и културни иноватори да споделят идеите си със света за 18 минути. Сред презентаторите на TED са били Бил Гейтс, Ал Гор, Джейн Гудал, Сергей Брин, Джеймс Камерън, Боно и дузина нобелови лауреати. В духа на разпространяването на стойностни идеи, TED създаде програмата TEDx.

За TEDx

TEDx са местни, самоинициирани събития, сходни с TED, където x=самостоятелно организирано TED събитие. През 2010 година TEDxBG, бе първото събитие от подобен вид правено в България. На TEDxBG публиката гледа комбинация от записен TED видео материал и известни български презентатори на живо, подбрани по начин, който да разпали смислена дискусия и да разкрие нови връзки между различни културнозначими теми от областите на наукатa, изкуството, технологията, журналистиката, дизайна и устойчивото развитие.

В България вече редовно се организират и други TEDx конференции от ентусиасти като нас. Някои от тях са TEDxNBU, TEDxAUBG и TEDxSofia.

Източник: dnevnik.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини